KABA

Stanovnici karlovačkih naselja u koja stiže kanalizacijska mreža moraju se na nju priključiti – rok godinu dana

Stanovnici onih dijelova Karlovca u kojima će Aglomeracijom biti izgrađena kanalizacija, godinu dana nakon njene izgradnje moraju se priključiti na mrežu.

Nije to samo mogućnost, već i zakonska obveza, a nakon proteka roka, potvrdila nam je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica, protiv onih koji to ne učine pokreće se upravni postupak.

– Izgradnjom svakog kilometra javnog sustava odvodnje, ViK mora dobiti nove korisnike. To znači da je svako kućanstvo koje ima tehničke mogućnosti spajanja na kanalizacijsku mrežu to dužno i učiniti, sukladno Zakonu o vodnim uslugama. Nakon izgradnje kanalizacijske mreže, ViK šalje korisnicima obavijest da se priključe u zakonskom roku, tj. najduže unutar godinu dana, kazala je Malenica.

Nakon tog roka, ViK će u kontrolu priključenosti novih korisnika. Kontrolu će obavljati vodni redari, čiji je to posao po Odluci o nadležnosti i ovlastima vodnih redara.

– Ukoliko korisnici ne ispoštuju svoju obvezu, vodni redar je obvezan po službenoj dužnosti pokrenuti upravni postupak i rješenjem narediti odgovarajuće mjere u skladu s Odlukom. Pozivamo korisnike da se obavezno priključe na javni sustav odvodnje, a treba i naglasiti da se time podiže komunalni standard, te kvaliteta života i očuvanje okoliša i rijeka, naglasila je Malenica.

Koliko će izgradnju takvog internog priključka građani platiti, ovisit će i o izvođaču radova s kojim taj posao dogovore, sam ViK to ne radi.

Inače, Aglomeracijom Karlovac – Duga Resa će sustav odvodnje biti izgrađen u 10 karlovačkih naselja, dok je cijelim projektom predviđeno 2. 500 novih priključaka, odnosno, više od 11.600 novih korisnika u Karlovcu, Dugoj Resi i Bariloviću.