KABA

Hrvatski savez slijepih održao javni panel s ciljem osnaživanja slijepih osoba, kompetencija stručnjaka i obitelji

Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe

U Karlovcu je održan javni panel u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih na kojem su istaknuti problemi s kojima se susreću slijepe osobe. Govorilo se o ulozi obitelji u procesu rehabilitacije te pravima i povlasticama koje osobe mogu ostvariti na osnovu oštećenja.

Hrvatski savez slijepih provodi europski projekt pod nazivom ‘Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe’ kojim žele osnažiti osobe s oštećenjem vida i potaknuti na korištenje različitih socijalnih usluga. Žele ojačati kompetencije stručnjaka i članove obitelji kako bi bili kvalitetna podrška.

U svakodnevnim aktivnostima slijepa osoba treba podršku videće osobe. Preko projekta videćeg pratitelja to im je i omogućeno, no europski projekt uskoro završava te će se sve prebaciti na nacionalnu razinu. To će rezultirati time da će se zapošljavati manje videćih pratitelja, a već ih je ionako nedovoljno, istaknula je Lovorka Horvačić, voditeljica projekta.

Osobe s oštećenjem vida mogu ostvariti osobnu invalidninu, no ona nikako nije dovoljna jer se radi o iznosu od 1500 kuna ili doplatak od 600 ili 400 kuna ukoliko se radi o osobi s težim oštećenjem vida.

Na panelu je istaknuta uloga obitelji koja je jako velika u rehabilitaciji slijepih osoba. Važno je da osoba prihvati invaliditet, ali da ga prihvate i sve osobe u obitelji.