KABA

Predstava (DIS)LIKE karlovačkog profesionalnog ansambla namijenjena učenicima, cilj je spriječiti online nasilje

Predstava (DIS)LIKE koju su osmislili glumci Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu namijenjena je učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola. Prva izvedba predstave bit će 13. prosinca u OŠ Vladimir Nazor u Dugoj Resi. Cilj je proći sve razrede osnovnih škola i srednje škole u Karlovačkoj županiji, a nakon toga i izvan županije.

Predstava će biti realizirana uz potporu i suradnju Karlovačke županije s Gradskim kazalištem Zorin dom u Karlovcu i Policijskom upravom karlovačkom. Policijska uprava karlovačka na ovaj način sudjeluje u provođenju edukacije mladih na temu Sigurnost na internetu i društvenim mrežama, radi podizanja svijesti društva i mladih o nasilju putem interneta i s ciljem smanjenja i suzbijanja takvog oblika nasilja.

Zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar istaknula je da je u ovom mjesecu borbe protiv nasilja ovo izniman projekt, u vremenu kada su, nažalost, djeca zbog COVID krize više na internetu, putem mobitela i računala, a nisu među svojim vršnjacima u druženju. Ovakav projekt, koji djecu na prihvatljiv i zanimljiv način odvlači od interneta, smanjuje mogućnost nasilja nad njima samima, više je i nego hvalevrijedan.

Peđa Gvozdić je redatelj i scenograf predstave koji je osmislio kompletan sadržaj na tekst Petre Cicvarić.

– Ideja je bila da se mlađoj publici približi nešto što je njima poznato, stoga je glavni protagonist predstave mladi YouTuber Psycho Mouse koji će približiti djeci dobre i loše strane društvenih mreža. Isto tako vodili smo se idejom da pomognemo shvatiti žrtvama kaznenih djela cyberbullynga da nisu same u tome, da se ne trebaju sramiti to reći, iznijeti, priznati roditeljima, profesorima i, ako je potrebno, obratiti se policiji. Ako spasimo jednu žrtvu cyberbullyinga, već smo učinili pravu stvar, rekao je Peđa Gvozdić.