Adamec i Polović iz Možemo! Karlovac predali osam amandmana na proračun Karlovca za 2022.

Dobriša Adamec i Draženka Polović iz Možemo! Karlovac predali su u gradsku upravu osam amandmana na gradski proračun za 2022. godinu.

Zalažemo se za zeleni grad, brigu za svu djecu i bolje obrazovanje, kažu.

Podsjetimo, prije tjedan dana imali su press konferenciju na kojoj su pozvali građane da se očituju o šest problema i prijedloga koje, po njima, muče Karlovčane.

Od problema su istaknuli prekomjerni promet i nedovoljno parkirališta, a rješenje vide u smanjenju potrebe za automobilima, predlažu biciklističke magistrale i parkirališta za bicikle. Rješenje imaju i za javni gradski prijevoz.

Predlažemo da Grad krene u formiranje gradske tvrtke za javni prijevoz. Grad to nema godinama i rješava preko koncesija. Držimo da bi manjim busevima na elektro pogon, s brzim i čestim linijama moglo se osigurati i pridobiti stanovnike da više svi skupa koristimo javni prijevoz. To potiče i Europska unija i za to se mogu povući europska sredstva, rekla je Vlasta Lendler Adamec, arhitektica i poduzetnica.

Za rješavanje problema otpada iz Možemo predlažu ukopane spremnike i pametne kante. Gradu nedostaje, kažu, i ljetna pozornica za profesionalne glazbeno-scenske nastupe, a dotaknuli su se i nedovoljnog ulaganja u ICT industriju.

ICT industrija raste po stopi od 10 posto a mi ne ulažemo ništa, jako kasnimo. Dugi gradovi su već mnogo toga izgradili, privlače ljude i investitore. Mi čekamo sad Centar kompetencija i Nikola Tesla experience centar, ali ne znamo što će tamo biti. Ovim tempom čekamo da se izgradi infrastruktura, a samim time kasnimo. Po uzoru na druge gradove trebamo prvo educirat ljude, pokrenut poslove a tek onda trebaju uređeni prostori. Predlažemo osnivanje ICT startup akademije za mlade, nezaposlene, ljude koji imaju poslovnu ideju, a ovdje bi dobili edukaciju. Cilj je prvu godinu imati 30 polaznika, neke zaposliti i barem jednu tvrtku osnovati, rekao je Dobriša Adamec.

Posljednji problem grada koji članovi platforme Možemo ističu je neželjena izgradnja na Korani.

Na slapu nemamo više starog hotela, a nemamo niti novog. Imamo jedan lokalni kafić, privatni apartman, menzu za tvornicu, plastični zološki vrt i veliki zid – prepreka u prostoru, nimalo obazriv prema javnom prostoru. Naš je prijedlog da se krene u otkup lokacije od vlasnika, da se napravi kvalitetan projekt uz provedbu urbanističko-arhitektonskog natječaja te lokacija proda novom kupcu ili formira neko javno-privatno partnerstvo ili neka gradska investicija- namjena hotel ili neka druga potreba. Prijedlog je da se iz proračuna izdvoji 300 tisuća kuna kako bi se uopće pokrenulo pregovore, objasnila je Vlasta Lendler Adamec.