• December 14, 2021
  • Ljiljana Zoroja
  • 0

Grad Karlovac će sufinancirati smještaj u obrtima za čuvanje djece dok u gradskim vrtićima ne bude mjesta za sve mališane, a nadamo se da će to biti 2023.

Kazao je to za Trend radio gradonačelnik Damir Mandić, pojasnivši da bi dovoljno mjesta u vrtićima trebalo biti izgradnjom dvaju novih gradskih vrtića, u Rečici i na Luščiću.

Inicijativu Rokaj u Gradu su pratili od kad se pojavila, kao i njihov prijedlog o sufinanciranju smještaja kada se slagao proračun za iduću godinu.

– Mislim da je dobro da smo sjeli svi zajedno i sagledali svu tu problematiku puno šire od pukog sufinanciranja smještaja djece u obrtima za čuvanje, pogotovo u dijelu gdje smo zaista našli zajednički jezik oko kriterija po kojima bi se radilo. Jučer smo odradili taj zadnji sastanak na kojem smo dogovorili da će Grad sufinancirati sa 600 kuna boravak djeteta u obrtima za čuvanje, ispričao je Mandić.

Bit će to za djecu čija su oba roditelja zaposlena.

– Inicijativa je učinila dodatni  napor pa su napravili analizu svih potreba pa se iskristaliziralo da bi 45 djece trebalo takvo sufinanciranje u kontekstu da oba roditelja rade. To će već krenuti od siječnja 2022., najavio je Mandić.

Taakvo sufinanciranje smještaja u obrtima za čuvanje djece trajat će dok u gradskim vrtićima ne bude mjesta za sve karlovačke mališane.

– Dogovorili smo, obzirom na ono što Grad ipak strukturno već niz godina radi vezano za vrtiće, da ćemo pratiti i taj dio i čini nam se da će ovo sufinanciranje – na neki način smo tako i dogovorili – trajati dok Grad ne osigura za svako dijete mjesto u vrtiću. Mislimo da će to s vrtićima u Rečici i na Luščiću biti moguće. Jučer smo dobili amandman Kluba vijećnika Možemo koji su isto predlagali da se pronađe rješenje tako da ovim dogovorom mislim da svi možemo biti zadovoljni: roditelji, Grad i vijećnici Možemo, kojima zahvaljujem, izjavio je Mandić.

A da svi karlovački mališani imaju mjesto u gradskom vrtiću, kako sada stvari stoje, trebat će dvije godine.

– Dosta ambiciozno sam postavio termin, ali očekujem da ćemo 2023. sigurno imati u izgradnji vrtić Rečicu, a iskreno se nadam da će biti i vrtić Luščić. Mislim da sljedeće dvije godine bit će osigurano ovo financiranje, a kad ovo zatvorimo, mislim da Grad mora voditi brigu o pitanju pedagoških standarda itd., rekao je Mandić i dodao da obrti za čuvanje djece rješavaju problem nedostatka mjesta u vrtićima.