Važni su ovo dani za hrvatske sokolare. Naime, hrvatsko je sokolarstvo uvršteno na UNESCO-vu, svjetsku, listu nematerijalne kulturne baštine. Odlučeno je tako na 16. sjednici međuvladinih odbora za očuvanje nematerijalne Svjetske kulturne baštine.

Osim samog priznanja stavljanje na UNESCO-vu listu obvezuje njegovati sljedećih pet stupova:

To su sokolarke i sokolari, sokolarske ptice i ono što je ključno – divljač jer je sokolarstvo tradicionalni način lova. Već sam nebrojeno puta istaknuo da je karlovački kraj za to idealan. Njegovanje staništa, jer smo u dekadi koju je UN proglasio desetljećem okoliša te organizacija susreta i prijenos tradicije, rekao je karlovački sokolar Viktor Šegrt koji se ovim načinom lova bavi već dugi niz godina.

Hrvatska se tako našla uz bok Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Njemačkoj, Austriji, Irskoj, Italiji kao zemlja u kojoj je sokolarstvo prepoznato kao nematerijalna kulturna baština.

Svo hrvatsko plemstvo, kneževi, kraljevi, imali su čak velikodostojnika župana sokolara, kaže Šegrt i dodaje da je sokolarstvo okolišno prihvatljivo, nema buke, nema ugroze i nikome ne čini štetu dok je korist u drugim stvarima poput biološke zaštite, zaštite objekata – hala, aerodroma…

Trenutno je u Hrvatskoj između 120 i 150 sokolara. Oni koji se odluče baviti sokolarstvo moraju paziti na ove stvari:

Prije svega moraju paziti na dobrobit sokolarske ptice koje su ugrožena životinjska vrsta, moraju imati kvalitetne nastambe i tko se odluči za to zaista mora biti predan, zaključuje Šegrt.

Evo što je još o sokolarstvu rekao Viktor Šegrt u jednoj od emisija Gost dana koja se emitira u programu TREND TV-a svakog radnog dana od 19.30 sati.