Dani draganića

Počela akcija MUP-a “Mir i dobro” – traje do 9. siječnja

I službeno je započela tradicionalna akcija “Mir i dobro” Ministarstva unutarnjih poslova koja će se provoditi do 9. siječnja. Tijekom prošlogodišnje akcije policija je evidentirala 17 ozlijeđenih osoba, od kojih sedmero djece.  

Što se tjelesnih ozljeda tiče, punoljetne osobe zadobile su ozljede tako što su pucale vatrenim oružjem, a jedna osoba se ozlijedila tijekom bacanja petardi. Također, dvoje djece je aktiviralo petarde u ruci, jedna ozljeda je nastala prilikom bacanja petarde, jedno dijete ozlijedilo se nakon što je palilo eksplozivni sadržaj iz petarde, dok je dvoje djece ozlijeđeno nakon što je pirotehničko sredstvo palo u njihovoj blizini, rekao je voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije Tomislav Vukoja. 

Oštećene su dvije obiteljske kuće, stan, ugostiteljski objekt, tri automobila i dva druga objekta. Oduzeto je 64 komada raznoga oružja, gotovo tri tisuće komada streljiva, 33 komada eksplozivnih sredstava i približno 1.600 komada pirotehničkih sredstava.  

Evidentirana su 53 prekršaja i 39 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva. 

Sektor za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite provodi nadzor nad Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim je zabranjena je uporaba i korištenje petardi i redenika kategorije F3. Od 2. siječnja ove godine, zabrana je proširena i na kategoriju F2. 

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Prodaja kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba. Kazne su dosta visoke za one građane koji budu koristili zabranjena sredstva. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja. 

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite stalno su na terenu i posebnu pozornost obraćat će na sve prodavaonice koje od danas započinju s prodajom. Roditelje molimo da djecu upozore i da im ne daju da koriste sredstva koja su zabranjena. Poduzeli smo sve mjere, zajedno s Carinskom upravom, kako bismo spriječili tvrtke iz inozemstva koje pokušavaju prodavati pirotehnička sredstva putem dostavnih službi. Takve pošiljke se trebaju pregledati, a zabranjena sredstva bit će oduzeta. Poduzeli smo dosta radnji već unaprijed, kako bi se stalo na kraj nelegalnoj prodaji pirotehnike, istaknuo je načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj.