KABA

Vozači saniteta, medicinske sestre i tehničari planiraju podizanje ustavne tužbe protiv Ministarstva zdravstva

Više od 700 vozača saniteta i 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu planira podizanje ustavne tužbe protiv Ministarstva zdravstva. Podsjetimo, sve je započelo reformom 2011. godine.  

Tada su razdvojeni vozači hitne službe i saniteta, u nekim županijama svima je ostao isti koeficijent, odnosno, ista visina plaće, ali u mnogim županijama su vozači saniteta završili mnogo lošije.Odnosno, jedan dio vozača saniteta ima koeficijent 0,95 (medicinske sestre/tehničari –1,06), a drugi dio saniteta ima koeficijent 0,77(medicinske sestre/tehničari–0,95). Riječ je o razlici u visini primanja od 1000 do 1500 kuna. Ovakav nepravedni, diskriminirajući odnos prema vozačima i medicinskim sestrama/tehničarima je ponižavajući i neprihvatljiv, jer za isti rad smo manje plaćeni. Upozoravali smo resorno ministarstvo na ovakav odnos, ali smo uvijek dobivali isti odgovor: čekajte, budite strpljivi, radimo na tome. Sve ove godine bili smo strpljivi, požrtvovno smo obavljali svoje dužnosti i zadatke u dobroj nadi da će dana obećanja biti ispunjena. Međutim, do današnjeg dana problem je ostao isti. Svako strpljenje ima svoj rok, ne možemo više čekati i živjeti s lažnim obećanjima. Previše je vremena prošlo, a ništa se nije učinilo, da je bilo volje i želje da se problem riješi o podizanju ustavne tužbe ne bismo ni razmišljali. Problema ima mnogo – kronični nedostatak vozača saniteta, neisplata COVID dodatka, dotrajala vozila i oprema, tjeranje da obavljamo poslove hitne medicine i slično. Uz sve navedeno, i dan danas u uredbi o radnim mjestima Ministarstva zdravstva ne vodimo se kao vozači saniteta, već: “dostavljači na lakim teretnim vozilima”.  

Vozači saniteta iz svih dijelova Hrvatske (Zadar, Knin, Otočac, Krapina, Bjelovar, Karlovac, Slavonski Brod, Vukovar) okupit će se sutra (16. prosinca) u 10 sati na platou ispred KB Dubrava u Zagrebu.