Dani draganića

Uz Tehnički muzej inženjerstva možemo očekivati i craft pivovaru

Tehnički muzej inženjerstva Jugoturbine i Karlovačke industrije u osnivanju

Zgradu nekadašnje tvornice Mustad, ŽE-ČE, u kojoj su se proizvodili potkivački čavli, kupila je tvrtka TTK prošlog ljeta s namjerom da je obnovi u izvornom obliku. Vlasnik TTK Ivan Mikšić pokretač je ovog projekta kojeg tvrtka sama financira, a nama je otkrio kako je sve zamislio.

– Prvi cilj je bio da nam služi kao dio skladišnog prostora koji nam u proizvodnji kontinuirano nedostaje, drugi cilj je da ga osposobimo za tehnički muzej koje smo već započeli na Baniji- Tehnički muzej inžinjerstva Jugoturbine kojega ovdje želimo proširiti sa proizvodima Jugoturbine i Karlovačke industrije. U muzeju bi bila dva stalna postava. Jedna postava bi se odnosila na djela mojeg bratića Miroslava Šuteja koji je bio autor hrvatske zastave i novca kune, drugi postav bio bi posvećen mojoj sestrični književnici Ireni Lukšić, rekao je Ivan Mikšić.

Trenutno se obnavlja kompletno krovište zgrade, dva kata, sva četiri pročelja, ograda i dvorište što bi trebalo biti završeno kroz dva mjeseca. Cilj je da objekt izgleda isto onako kako je izgledao kada je sagrađen prije 100 godina.

– daljnji plan je da u okviru naših mogućnosti dovršimo dogovor o konačnoj namjeni objekta, dijelom muzej, dijelom skladište, a možda i nešto drugo. To izaziva dosta velike troškove. Moram reći da smo pokušali tražiti subvencije od institucija koje bi mogle biti zainteresirane da se taj objekt sačuva, to je Grad Karlovac, Ministarstvo kulture RH, pisali smo i Ministarstvu kulture Kraljevine Norveške i njihovoj ambasadi u Hrvatskoj, no odgovor je bio da ne davaju nikakva sredstva privatnim tvrtkama pa ćemo sami koliko ćemo moći, kaže Mikšić.

Prva faza obnove košta oko 5 milijuna kuna, sve će kaže platiti dugoročnim kreditom. Ideja za namjenu ove zgrade je puno, razmišlja se čak da se uz muzej smjesti craft pivovara.

– Javile su se neke firme koje predlažu da se u sklopu muzeja izgradi craft pivovara s obzirom na tradiciju Karlovca i proizvodnju pive. Da bi se obnovila ta tradicija mislim da je ideja dobra, već u svijetu postoje takve kombinacije muzeja i pivnica. Planiramo i kiosk s knjigama, razglednicama, suvenirima… ima ideja puno, kaže Mikšić.

Nastajanje novog muzeja pohvalila je županica Martina Furdek Hajdin.

– Nadam se da će uz Centar Nikola Tesla, koji će iduće godine otvoriti svoja vrata, ovo postati jedan lijepi dio centra grada Karlovca, rekla je županica Furdek Hajdin.

Nažalost, ovdje se neće moći vidjeti sto godina stari strojevi za izradu potkivačkih čavala, najboljih tada u svijetu, jer su navodno odvezeni na remont u Norvešku, a postoje informacije i da su prodani diljem svijeta.