Dani draganića

Glazbena škola Karlovac najuspješnija glazbena škola u Hrvatskoj, a Snježana Mrljak najuspješnija ravnateljica

Glazbena škola Karlovac proglašena je najuspješnijom glazbenom školom u Hrvatskoj, a njena ravnateljica Snježana Mrljak najuspješnijom ravnateljicom. Svečani koncert i dodjela nagrade će se održati u petak, 17. prosinca u 19:30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Na svečanom koncertu će se osim navedenih nagrada dodijeliti i nagrade za životno djelo, godišnje nagrade glazbenim i plesnim pedagozima i posebne nagrade.  Riječ je o godišnjoj nagradi koju dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga pod pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Glazbena škola Karlovac, osnovana 10. listopada 1804. godine, kolijevka je formalnog glazbenog obrazovanja u Republici Hrvatskoj već punih 217 godina.  U Europi su 1804. godine glazbene škole postojale samo u Berlinu i Parizu. Na temeljima tradicije nastali su mnogi važni projekti koji Glazbenu školu Karlovac pretvaraju u Centar kompetencija u glazbi i izvedbenim umjetnostima Karlovačke županije. Školu čine 535 učenika i 80 djelatnika, a provodi formalno, neformalno i informalno obrazovanje. Osim u Karlovcu, djeluje u Područnom odjelu Ozalj.  U srednju glazbenu školu 2021. godine upisana je treća generacija učenika samo srednje glazbene škole jer su općeobrazovni predmeti objedinjeni i vraćeni u sustav škole nakon 40 godina. Važnost objedinjavanja stručnih i općeobrazovnih predmeta prepoznata je kao prilika za povećanje interesa upisa učenika u srednju glazbenu školu kako bi kod učenika osnovne i pripremne glazbene škole osvijestili priliku za nastavak kvalitetnog srednjeg obrazovanja.

Kao članica Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija kroz svoj godišnji Kurikulum tijekom 2021. godine uspješno je provela višegodišnje projekte i pokrenula neke nove, lokalne, nacionalne, ali i europske.

Pored projekata učenici i njihovi mentori su u školskoj godini 2020./2021. osvojili 5 državnih i 37 međunarodnih nagrada. Državni prvaci su za svoja postignuća sa svojim nastavnicima primili Nagradu Karlovačke županije. 2021. godine koncerte su održali mnogi eminentni umjetnici. U projektima i koncertima su sudjelovali učenici i nastavnici iz Glazbene škole iz cijele Hrvatske. Održano je 29 online koncerata i nekoliko edukacija.

Održano je nekoliko odlično posjećenih koncerta na otvorenom. Koncert  “KLASIKA U PARKU“ prikazao je izvrsne učenike uz Karlovački komorni orkestar Glazbene škole Karlovac. Drugi koncert pod nazivom „MALA NOĆNA MUZIKA“  je uz Karlovački komorni orkestar predstavio naše nastavnike, priznate umjetnike. Koncerti su održani pod dirigentskom palicom našeg  mladog maestra Vetona Marevcija.  Koncerte na otvorenom su održali i naši gitaristi u Glazbenom paviljonu i u Slatkovodnom akvariju Aquatika.

Škola redovito razvija svoju izdavačku djelatnost pa je tako i 2021. godine izdala  Školski godišnjak, i priredila Monografiju 20 godina Međunarodne ljetne škole gitare Glazbene škole Karlovac. Ministarstvo kulture i medija prepoznalo je važnost Projekta digitalizacije bogate arhivske građe (programa, plakata, audio i video zapisa) Glazbene škole Karlovac pa je putem Javnog poziva za digitalizaciju započelo financiranje projekta pod nazivom „Glazbeni Karlovac“ koji će završiti  2024. godine povodom proslave 220. godišnjice škole.

 

 

 

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________