KABA

Karlovačka gradska knjižnica sudjeluje u projektu Europe Readr

Karlovačka gradska knjižnica ‘Ivan Goran Kovačić’ sudjeluje u projektu Europe Readr, digitalne platforme koja čitateljima diljem svijeta približava aktualna društvena pitanja.

Slovensko predsjedanje Vijećem Europske unije inicijator je i koordinator projekta Europe Readr. Projekt je osmišljen zajedno s državama članicama EU i uz potporu institucija Unije. Projekt pruža priliku da se Europska unija doživi kao zajednica u svoj njezinoj raznolikosti i međusobnoj povezanosti – kao zajednica sa zajedničkom budućnošću. Brojni popratni događaji diljem svijeta – od Pariza do Helsinkija, od Washingtona do Pekinga – potiču osnivanje javnih prostora za čitanje i razmjenu ideja o svijetu budućnosti. Organizira ih Mreža nacionalnih kulturnih instituta EU (EUNIC), u suradnji s nizom lokalnih partnera. Europe Readr provodi novu paradigmu europske suradnje u kulturi, temeljenu na dijalogu i promicanju kulture kao pokretača održivog razvoja i socijalne uključenosti. Slovensko predsjedanje Vijećem Europske unije doprinosi raspravi o budućnosti Europe i skreće pozornost na važnost kulture kao pokretačke snage međunarodne integracije i održivog razvoja. Promicanje zelene i digitalne tranzicije također je jedan od prioriteta Predsjedništva – bit će to tranzicija koja će osigurati zdrav okoliš i otpornost naših društava.

U okviru navedenog projekta, na poticaj Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu i EUNIC Hrvatska, u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” održane su projektne aktivnosti koje za cilj imaju poticanje čitanja, osobito kod najmlađih korisnika. S obzirom da je karlovačka knjižnica ujedno i Središnja knjižnica Slovenaca u RH, projekt će obilježiti svoju završnicu slovenskog predsjedavanja EU i doprinijeti razvoju čitateljskih navika u našoj zajednici. Projekt Europe Readr održao se u srijedu u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”. Na događaju su bile dvije gošće koje su održale edukativne radionice za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, uz podršku Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagreba- autorica slikovnica i ilustratorica Manica K. Musil iz Maribora te španjolska autorica Valentina Romani.

Istog dana u Gradskoj knjižnici okupili su se predstavnici Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu, partnerske knjižnice Mirana Jarca Novo Mesto, Predsjednica Saveza slovenskih društava u RH i drugi partneri s kojima Gradska knjižnica ostvaruje uspješnu međunarodnu kulturnu suradnju.