KABA

Teoriju pretaču u praksu: Više od desetljeća karlovački gimnazijalci izrađuju sapune

S izradom sapuna u Gimnaziji su krenuli 2010. godine

Izrada sapuna nije samo igra, znaju to učenici Gimnazije Karlovac koji su dobro upoznati s kemijskim procesom koji se krije iza mirisnih sapuna, a koji nastaju u učionici kemije u karlovačkoj Gimnaziji.

-Za postupak pravljenja sapuna potrebna nam je voda, ulje i natrijev hidroksid koje je potrebno izvagati po zadanim mjerama, potom bi trebali izmiješati vodu i natrijev hidroksid te pričekati hlađenje do 40 stupnjeva, prvi korak objasnila je  Tena Peretić, učenica 1. razreda Gimnazije Karlovac.

-Zatim se ulije ulje po želji, ne više od 10 posto te se grije do 40 stupnjeva, zatim se u to ulije lužina, tada se prestane zagrijavati i miješa se oko pola sata, ispričala je Mia Marković, učenica 1. razreda. Njena kolegica Katarina Spudić zaključila je kako  se nakon toga dodaje eterično ulje. Sapuni trebaju stajati do tri tjedna kako bi se stvrdnuli i kako bi lužnatost bila što manja.

Sve to rade pod budnim okom profesorice Anite Grabovac, koja godinama predaje kemiju u Gimnaziji Karlovac. Teoriju pretaču u praksu  te tako mogu vidjeti kako je kemija svuda oko njih, a ne samo formula na papiru.

-Teorija i praksa bi trebale biti objedinjene. Ono što je u srednjoj školi malo veća poteškoće, jer se puno više uči, nego što se ima praktičnog rada. No, zapravo je jako bitno napraviti dobre temelje, jer ne može biti niti kreativnosti ako ne postoji teoretska podloga. To je onda igra, a oni su na toj razini da je igra jednim korakom iza njih, istaknula je Anita Grabovac, profesorica kemija u Gimnaziji Karlovac. 

Ipak ova aktivnost dobro dođe kao razbibriga od svakodnevnih aktivnosti i obaveza, potvrđuju učenice.

-Ja se ovime bavi da bi produktivno provela svoje vrijeme i da radim nešto drugo, nešto zanimljivije od učenja, istaknula je učenica Tena Peretić. 

No osim što izrađuju sapune, učenici Gimnazije Karlovac surađuju s udrugom Jak kao Jakov te pomažu u prodaji sapuna na štandovima udruge. U akciju je uključeno 50 gimnazijalaca.

-Ove godine grupa učenika koje volontiraju po svojoj brojnosti i aktivnostima počela se znatnije razvijati. Smatram da je to nešto što je za njih korisno, kazala je Grabovac. 

Grabovac napominje i kako će uskoro osnovati svoju zadrugu, a samim time moći će prodavati sapune te ulagati u njihovu daljnju izradu.