Dani draganića

Županica Martina Furdek Hajdin organizirala prijem za dekane na području Karlovačke županije i biskupa Ivana Šaška

Županica Martina Furdek Hajdin tradicionalno je pred blagdane organizirala prijem za svećenstvo u Uredu župana, u ponedjeljak 20. prosinca.

Susret svećenstva i predstavnika Karlovačke županije nakon prošlogodišnje pauze, ponovno se odvio. Prijemu je nazočio pomoćni biskup zagrebački monsinjor Ivan Šaško uz dekane s područja Karlovačke županije. Monsinjor Šaško koji je čest gost karlovačkog područja, došao je u posjet županiji te uputio poruku županici, njenim suradnicima, ali svim vjernicima.

-Svjesni smo da se pod plaštem i krinkom poštovanja nekih drugih, desetljećima pokušava iz društvenog života isključiti posebnost Božića, onoga što on uistinu jest. I kao vodilja pronađen je pojam neutralnosti iz kojega se navodno nalazi ideja jednakosti i obzira, otvorenosti, ali je taj pristup zapravo zabrinjavajuć, govori  mons. Ivan Šaško, Pomoćni biskup Zagrebački koji dodaje kako je neutralnost ideološki koncept koji ne samo da onemogućuje ostvarivanje građanske slobode i demokratičnost nego ulazi područje diskriminacije i nemogućnosti plodonosne društvene komunikacije.

Monsinjor se zahvalio Županiji na njenom trudu i brizi o građanima.

-Dragi prijatelji, za ovaj Božić vama u Županiji karlovačkoj zahvaljujem na svemu što ste činili iz ljubavi koja nikada nije neutralna, što ste očitovali vrednote koje prepoznajemo i kao plodove kršćanskoga humanizma, kazao je Šaško.

Da postoji dobra suradnja između Crkve i županije potvrdila je i županica Martina Furdek Hajdin koja je istaknula kako se sada svi skupa nalaze pred izazovom sanacije posljedica potresa koje su prije svega vidljiva na crkvenim objektima.

-Potres je odnio puno materijalnih dobara. To najviše u našoj županiji vidimo na našim crkvama. Nažalost mnoge crkve su u skelama, rijetko koja se počela obnavljati, tako da su ispred nas vremena koja će iziskivati velike materijalne zahvate, ali ono što je važno da je zajednica opstala, istaknula je Martina Furdek Hajdin, Županica Karlovačke županije. 

Monsinjor Šaško ovom je prilikom županici poklonio prigodan poklon, čokoladu s motivom zagrebačke prvostolnice koja je značajno stradala u potresu. Riječ je o slatkom poklonu, pa je tako monsinjor Šaško uputio želju predstavnicima županije da budu okus i miris dobrote.