Dani draganića

Sokolari s jastrebovima posjetili gradonačelnika

Zahvaljujući upornosti, predanosti i radu puno dionika, hrvatsko sokolarstvo uvršteno je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske kulturne baštine. Tim povodom održan je prijem u velikoj karlovačkoj gradskoj vijećnici.

U Karlovačkoj gradskoj upravi nesvakidašnji prizor- jastreb Marko i jastrebica Samba ponosno stoje na rukama karlovačkih sokolara.

– Ovo je jedan zaista održivi način korištenja prirode bez ugroze okoliša. Međutim, sokolarstvo je onaj drugi aspekt – zaštita okoliša, rehabilitacija ranjenih ptica grabljivica. Sokolarske ptice nisu kućni ljubimci ali vi možete djecu uključiti u učenje na način koja je uloga ptice u prirodi, hranidbeni lanac i slično. S druge strane, Karlovac i okolica su idealni tereni za prakticiranje sokolarstva kao tradicionalne lovne discipline koja ima puno pokušaja i letova s vrlo malo ulova. Uvijek je sve na strani plijena koji najčešće neokrznut pobjegne. To je ona ljepota trenutka u kojem mi uživamo, ispričao je sokolar Viktor Šegrt.

Danas su u Karlovačkoj županiji svega dva sokolara s položenim sokolarskim ispitom, dok je u Hrvatskoj njih ukupno 150.

– Sokolarstvo je u biti nematerijalna kulturna baština cijelog svijeta. To je na tragu mojih promišljanja kako cijelo vrijeme od naše samostalnosti pokušavamo baštiniti ono što drugi imaju, a odgovorno tvrdim da puno toga imamo po čemu se i drugi mogu ravnati. Posebno mi je drago da je ovo vezano za Karlovac i Karlovačku županiju. Mislim da svi možemo biti ponosni, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Sokolarske ptice su ugrožena životinjska vrsta i tko god se odluči na sokolarenje mora za njih imati kvalitetnu nastambu i biti predan tome.