Grad i Županija zadovoljni suradnjom, ali ima i neugodnih tema – još neotklonjene posljedice potresa i status quo s CGO Babina Gora

– Zadovoljni smo svime što Županija radi, a direktno se reflektira na život Karlovčana, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić, nakon današnjeg zajedničkog kolegija županijskog i gradskog.

Suradnja je i zadnjih šest mjeseci i prije toga na vrhunskom nivou, ocijenio je, a po ulaganjima u školstvo i zdravstvo Karlovac je kvalitetan i na razini države. No, nije sve, naravno, bez problema.

– Odradili smo temu koja nas poprilično muči: Centar za gospodarenje otpadom gdje zbog divljanja cijena projekt nikako da krećn s realizacijom. Mi idemo sa svojom novom Odlukom o gospodarenju otpadom koja, osim ovog tehničkog dijela, se veže i na to da bi Centar trebao zaživjeti. Ovo što Županija trenutno radi s nadležnim Ministarstvom su informacije koje su nam trebale, izjavio je Mandić.

Otpad, složila se županica Martina Furdek Hajdin, jest jedna od neugodnih tema o kojima se razgovaralo. Jer natječaj za odabir izvođača na projektiranju i izgradnji CGO Babina Gora, ponovljen u listopadu, ponovo bi mogao biti poništen zbog previsokih ponuda. Pristigle su četiri.

– Ponude su došle i preko dvaput više od procijenjene prednosti. Imali smo radni sastanak s Ministarstvom, rečeno nam je da, u ovom trenutku, ne postoje sredstva koja mogu dosegnuti 90 posto koliko će država s EU sredstvima pratiti projekt. Tražimo pisano očitovanje, vjerujemo da će biti kao i zaključak sastanka i ići ćemo vjerojatno prema poništenju javne nabave i novom postupku javne nabave, rekla je Furdek Hajdin.

Posljedica prosinačkog potresa, koji se u županiji osjetio najviše u Karlovcu, također je među neugodnim temama.

– Za sada još gledamo u skele i neuređene zgrade koje su stradale u potresu. Zajedničkim snagama moramo poraditi na povlačenju sredstava i rješavanju posebno onih zgrada koje imaju složeni imovinsko pravni status. Izrađuje se dokumentacija za sanaciju tih zgrada, a i mi i Grad želimo poraditi na dinamici realizacije te obnove jer postoje neke obitelji koje nemaju riješen smještaj u konačnici, kazala je Furdek Hajdin

Preostale teme – a na zajedničkom kolegiju prošli su ih 17 – optimističnog su karaktera. Među njima proširenje ITU područja na Slunj, Krnjak, Cetingrad i Rakovicu, nova mreža javnog linijskog prijevoza, Aglomeracija u Zvijezdi, Centar Nikola Tesla na Rakovcu, Oružana kao budući Centar kompetentnosti…