Dani draganića

Šest karlovačkih obitelji, domova oštećenih u potresu, imaju riješenu najamninu stanova do svibnja; neke još čekaju kućice

Šest karlovačkih obitelji, čiji su domovi jako oštećeni u prošlogodišnjem potresu, do svibnja imaju riješenu najamninu, ali ne i trajni smještaj.

Potvrdila je to dogradonačelnica Ivana Fočić, preciziravši da je za sufinanciranje najma stanova u kojima su privremeno, Grad dobio sredstva od Županije za hitne intervencije.

Jednoj je obitelji dom označen crvenom naljepnicom, domovi njih pet žutom.

– Taj ugovor je aneksiran i produljen do 5. mjeseca sljedeće godine. Svakodnevno radimo na tome da vidimo što i kako dalje s obzirom da je država sukladno zakonu i propisanim mjerama sada javni poziv provela samo za one građevine koje imaju crvenu naljepnicu. Tako da ovi sa žutim naljepnicama, koji doslovce ne mogu biti u svojim kućama jer naravno da treba određene mjere poduzeti, za njih nije raspisan natječaj i do tada ćemo se mi brinuti o njima, po ovom novom dogovoru, do svibnja 2022., rekla je Fočić.

No, Grad, po njenim riječima, vodi računa i o onima koji nakon potresa, unatoč oštećenjima, nisu htjeli napustiti svoje domove.

– Nisu željeli van otići, nisu željeli alternativni smještaj. Mi smo i tim ljudim ponovo ponudili da dođu, da nam se obrate, da im damo iste uvjete kao i ostalima jer ono što za njih očekujemo, za nekolicinu njih kućice koje su tražili u svojim dvorištima. Javni natječaj za to je opet „pao“, na razini države, tako da nije razvidno da će to biti jako brzo. Ponovo smo im uputili dopise i ponudili da ipak i njima sufinanciramo najmove kao i ostalima, da imaju jednaka prava kao i svi ostali, izjavila je Fočić.