KABA

Božićna svijeća Kornelije Skolan: Pali se na Badnjak i podsjeća na bit Božića

Na blagdanskom stolu uz bogatu trpezu neizostavna je upaljena svijeća, koja pokazuje kako nije riječ o uobičajenom okupljanju oko stola. Dojam svečanosti, ali i svjetlosti i topline daje ovaj vošteni predmet koji ima svoj smisao i tradiciju.

Božićna svijeća naziv je za onu svijeću koja se pali u božićno vrijeme. O tradiciji paljenja božićne svijeće, kao i što ona predstavlja rekla nam je Kornelija Skolan koja se posljednjih godina bavi izradom i ukrašavanjem svijeća u svome Ateljeu Više od svijeće.

-U našem karlovačkom kraju se za Badnjak, osobito na selima, unosi Badnjak u kuću. Nosi se slamica, koja podsjeća na malog Isusa i svijeća. Po to uvijek ide najstarija osoba u kući, kao još jedna osoba koja nosi božićnu svijeću. Ta svijeća ulazi u prostor gdje je potpuni mrak, obitelj stoji za stolom, obitelj tada moli zajedno, a ta se svijeća osim na Badnja i Božić pali kroz cijelo božićno vrijeme, ispričala nam je Kornelija.

Tako je Kornelija u svom ateljeu osmislila božićnu svijeću, koja ne izgara iako je od voska, već se u nju umetne manja svjećica ili dušica. Za motiv na svijeći odabrala je Svetu obitelj. Ističe kako se slavlje Božića odmaklo od onog izvornog, a to je veselje i iščekivanje Isusovog dolaska na svijet.

-Ljudi su me dosta tražili svjetovne simbole, međutim meni je cilj da probudim onog malog Isusa u ljudima, da se vratimo izvoru. Imam ja svijeće koje su ukrašene u svjetovnom duhu, onako s raznim motivima, ali sam se potrudila da za Božić većina svijeća bude s jednim svetim simbolom.   

Ljubav, mir, obitelj i sreća simboli su koji se vežu uz Božić i rođenje Isusa Krista pa tako i vi zapalite svijeću u svome domu kako bi ona bila podsjetnik na ono što Božić zapravo je.