KABA

Obitelj Lacković iz Bratine kuću je okitila s više od 100 tisuća lampica: ‘Uživamo u tome!’

Obitelj Lacković iz Bratine svoju kuću je okitila s više od 100 tisuća lampica. Njihov cilj nije obaranje nikakvog rekorda, oni jednostavno uživaju u ukrašavanju kuće, kako iznutra tako i izvana.

Već nekoliko godina kuća i okućnica obitelji Lacković u božićno vrijeme okićena je lampicama različitih boja i modela. Svake godine dodaju nekoliko lampica više, to je ono što ih veseli, kaže nam Zlatko, glava obitelji, hrvatski ratni vojni invalid, pukovnik i pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi. Quadripareza je dijagnoza s kojom se Zlatko nosi otkako je stradao na bojištu u Slavoniji ’91. i zbog koje je u invalidskim kolicima. Desna ruka mu je supruga Verica, koja je službeno njegova njegovateljica i koja svaki slobodan trenutak iskoristi za kreativno uređenja njihova doma. Od sredine listopada kreću s bogatim božićnim ukrašavanjem kuće, u čemu uživaju do veljače.

– Mi uživamo, mi tu sjedimo, lampice gore, svira božićna glazba, vjernici smo pa zajedno molimo uz jaslice… Od 2008. g. konstantno kitimo i dodajemo, krenuli smo od krova pa sve do unutarnjih prostorija. Nekima je to kič, nama je baš za naš gušt, kaže nam Zlatko.

Mnoge ukrase Verica sama slaže i kombinira. Nju to veseli i za to će kaže svake godine odvojiti dio budžeta.

– Mene to veseli, netko će dati novac za cigarete, a ja ću za lampice. Mi uživamo u tome i volimo da nam je lijepo. Rekla sam djeci da bih voljela da se kuća kiti dok je god bude, mislim da će oni to nastaviti, sada se vidi da uživaju u tome, kazala je Verica koja je rođena u Varaždinu, a ljubav prema kićenju gaji još od mladosti.

Sedamnaestogodišnja Helena i godinu dana stariji Stefan u svemu pomažu roditeljima, od kućanskih poslova do ukrašavanja kuće.

– Pomažem mami više oko kućanskih poslova, a brat Stefan oko kićenja kuće, rekla nam je Helena koja završava trgovačku školu. Sin Stefan redovito pali sve lampice, a daje i neke ideje oko ukrašavanja.

Obitelj na okupu i sloga pravo je blago koje se njeguje u kući Lackovića. ‘Svi za jednog, jedan za sve’ slogan je kojim se vode kroz dan.

– Sretne i blagoslovljene blagdane želimo cijeloj našoj lijepoj Hrvatskoj!, poručuje obitelj Lacković.