Dani draganića

Mir ljudima dobre volje – Betlehemsko svjetlo stiglo i u našu medijsku kuću – zahvaljujemo Odredu izviđača Vladimir Nazor

Betlehemsko svjetlo stiglo je i u našu medijsku kuću. Donijeli su ga izviđači Odreda Vladimira Nazora. „Nazorovci“ već godina prenose Betlehemsko svjetlo kao simbol Božića. Ono u Bibliji simbolizira dolazak Isusa Krista, a njegovim rođenjem obećan je mir svim ljudima dobre volje. Ovih dana im je užurbano, ali poruka koju prenose je jasna – ljubav. Donijeli su ga tako u karlovačku Gradsku knjižnicu, crkve, Ured županice Martine Furdek Hajdin, Ured gradonačelnika Karlovca Damira Mandića, Aquatiku…

POVIJEST

Betlehemsko svjetlo mira prvi je put došlo u Hrvatsku 1992. godine. Riječ je o inicijativi koja je započela prije 35 godina u Austriji u sklopu dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama, kao i za ljude u potrebi. Inicijativa se vrlo brzo proširila u više europskih zemalja te u Americi.

SIMBOL BOŽIĆA

Tako se zapravo razvila ideja betlehemskoga svjetla mira, a jedan predstavnik austrijskih izviđača na prvu nedjelju došašća svake godine u spilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo te ga nosi u Beč u zrakoplovu i to je jedino otvoreno svjetlo koje smije putovati u zrakoplovu. Nakon slavlja u glavnom austrijskom gradu betlehemsko svjetlo mira izviđači iz uključenih zemalja prenose u svoje zemlje.

Naši izviđači i katolički skauti donose ga u zagrebačku katedralu te se potom širi dalje po hrvatskim gradovima i župama, a župljani ga mogu ponijeti u svoje domove i obitelji.