KABA

Mons. Ivan Šaško: Ne zaboravite da ste blagoslov pred kojim svaka kušnja gubi snagu

Božićno misno slavlje u crkvi Presvetog srca Isusova u Karlovcu s početkom u 10 i 30 sati predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. Donosimo dio njegove propovijedi:

Evanđelje je to koje oduzima dah, pred kojim osjećamo svu slabost svojih misli. U početku bijaše riječ i riječ bijaše Bog- to su riječi koje se ne odnose samo na daleki vremenski početak već duboki unutarnji ustroj. Tiču se smisla svega stvorenoga. Ne dopuštaju da im se išta doda. Te riječi ne opisuju ljudsku stvarnost jer ne pripadaju u potpunosti nama ljudima. Opisuju našu povezanost s drugim ljudima i svime čime smo okruženi. Sve dobiva smisao po Božjoj riječi i njezinom je snagom preoblikovano.

Evanđelist piše:… u njoj bijaše život. Krist nije došao donijeti novu religijsku teoriju. On nam je darovao i daruje život. Došao je pomoći probuditi čežnju za dubinom, da imamo život u izobilju. Ako tražiš svjetlo, razmatraj život. Evanđelje nas uči da se u naizgled prljavim životnim lokvama nalazi Božje svjetlo. Evo nas u središtu radosti za nas i za sve ljude. Onima koji ga primiše podade moć da postanu Božja djeca. Tu smo istinu čuli puno puta. Potrebno je ponoviti značenje.

Bog svakome od nas govori: ti si čudesan, nisi pogreška, nisi čudan, niti neprikladan. Njegov je duh u nama, njegova smo slika. U novorođenom djetetu Bog i čovjek postali su združeni. Bog je odlučio ići dalje od stvaranja čovjeka, od zemaljskoga praha. Onima koji ga primiše podade moć. Evanđelist Ivan ne kaže da nam je Bog dao priliku da postanemo djeca, već nam je dao MOĆ. Nakon Isusova rođenja dolazi vrijeme našega preporoda. Postao je čovjekom da svaka naša bol, iskustvo praznine ne bude prazno. Tu je još jedan sažetak radosne vijesti. Krist je došao radi toga, utjelovio se, bio razapet i uskrsnuo kako bismo mi bili Božja djeca.

Mi ne obilježavamo ništa na Božić, mi smo obilježeni. Bog obilježuje nas da budemo njegova djeca. Nema ljepše čestitke za Božić od euharistijskoga slavlja. Isus je jedini Bogočovjek, Božji sin, a naša su nastojanja takva da budu ‘poput’, ‘kao’. Kad kažemo ‘kao’ očekuje se neka slika- ta riječ uvijek upućuje na nešto drugo ili nekog drugog. Budite milosrdni i savršeni kao što je savršen Otac vaš. Time je otvoren najširi obzor. Nemoj nikada biti mjera samome sebi već mjeru traži u Bogu i njegovoj riječi. Dana nam je moć po Kristovu utjelovljenju. Po njemu imamo moć donositi svjetlo. Ne zaboravite da ste blagoslov pred kojim svaka kušnja gubi snagu.