Inženjerka građevine napustila uredski posao i nastavila voditi obiteljski licitarski obrt: Nisam zažalila nimalo

U izradi licitara zaista uživa

Dolores Hribar vlasnica je najpoznatijeg karlovačkog licitarskog obrta Viktor, posao je odnedavno preuzela od strica koji je otišao u mirovinu, zamijenivši ga tako za uredski posao koji je imala u struci. U izradi licitara zaista uživa, kaže nam.

-Cijeli život sam svojima pomagala oko izrade licitara i to me jako privuklo. Kada je stric odlazio u mirovinu trebao je netko preuzeti obrt. Odlučila sam se na taj korak. Jako sam sretna, nisam zažalila nimalo, volim to što radim i to mi je najbitnije, kaže Dolores.

Kako bi stigla napraviti sve što je naručeno, nerijetko radi kaže ‘od jutra do sutra’. Sve je ručni rad i potrebno je uvježbati posebnu tehniku izrade.

– Obrt postoji od 1926. godine. Ovaj posao započeo je moj pradjed, nastavili su baka i djed, pa tata i stric i sada ja. Sve je to recept našeg pradjeda.

Proces izrade jednog malog licitarskog srca nije baš jednostavan niti brz. Potrebno je čak tjedan dana rada.

– Ovo srce je jako maleno no treba puno vremena za napraviti ga. Počinje se s izradom tijesta, tijesto stoji koji dan da se odmori, lijepe se srčeka, bojaju, pa tek nakon toga slijedi crtanje po srcu.

U ovakvom kreativnom poslu nije neobično dobiti nove ideje. Dolores ih je već počela realizirati.

– Ove godine sam uvela nešto novo- božićne licitarske kuglice koje se mogu staviti na bor. To nisam još nigdje vidjela. Pokušavam izdići tradiciju što se tiče licitara. Pokušavam unaprijediti i modernizirati proizvodnju.

Malim ali sigurnim koracima Dolores će, sigurni smo, unaprijediti proizvodnju i nastaviti održavati dobar glas ovog gotovo stoljetnog obiteljskog tradicijskog obrta.