Dani draganića

Blagdan je sv. Stjepana, slavi se simbol oprosta i borbe protiv nepravde

Sveti Stjepan, dan poznat u narodu kao Štefanje ili Stipanovo obilježava se danas i u Hrvatskoj je to državni blagdan, kao i u nizu drugih zemalja. 

Sveti Stjepan je zaštitnik đakona te simbol oprosta i borbe protiv nepravde. Prvi je kršćanski mučenik i zbog toga je njegov blagdan vrlo važan u kršćanskom svijetu. Bio je jedan od prvih đakona, pomoćnika apostolima, koji je naviještao evanđelje gdje god i kad god je mogao. Kao đakonu, zaduženja su mu bila i da nosi euharistiju bolesnima i utamničenima.

Na današnji dan i slavimo malog čovjeka koji je umro za velike ideale, za istinu Isusa Krista, slavi se novi početak. Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve koji je zbog svog otvorenog propovijedanja Isusovog nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika oko 36. godine nakon Krista bio je osuđen za bogohuljenje te je kamenovan do smrti.

Na njegov blagdan ujedno je i imendan svim Stjepanima, Stipama, Šteficama, Štefanijama, pa osim kod njih, običaj je danas odlazi čestitati Božić rodbini, prijateljima i susjedima.