KABA

Aglomeracija za grupu radova u kojoj je i Zvijezda još na čekanju – otvaranje ponuda odgođeno za idući mjesec zbog upita ponuditelja

Aglomeracija za grupu radova u kojoj je i Zvijezda još je na čekanju, a otvaranje ponuda, najavljeno za ovaj mjesec, odgođeno za sljedeći. Razlog su upiti ponuditelja na koje je ViK dužan odgovoriti.

– Otvaranje ponuda trebalo je biti 23. prosinca, ali zbog pristiglih upita ponuditelja i vremena potrebnog za odgovore – sve po Zakonu o javnoj nabavi – otvaranje ponuda smo morali odmaknuti na 13. siječnja. Po tom zakonu, dužni smo odgovoriti na sve upite zainteresiranih ponuditelja i poštivati sve procedure, objasnila je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica

Ovo je ponovljeni postupak odabira izvođača, prethodni je poništen zbog previsokih ponuda. Iznosile su gotovo 178 milijuna kuna, a  procijenjena vrijednost radova je bila – i sada je ponovo – 111,4 milijuna.

– Ponovljen je postupak javne nabave i dokumentacija o javnoj nabavi prošla je sve kontrole nadležnih tijela, provedeno je i prethodno savjetovanje prije objave natječaja, koje je prošlo bez primjedbi i pitanja, a u ovom periodu nitko nije izjavu žalbu na navedenu dokumentaciju o nabavi, napomenula je Malenica.

Ova grupa radova obuhvaća izgradnju linijskih građevina u Gornjem Mekušju, Maloj Švarči i Zvijezdi i jedina je, od pet, za koju još nije odabran izvođač i potpisan ugovor.

– Ovo je najvrijednija grupa radova i najvažnija upravo zato što je u njoj Zvijezda. I stvarno jedva čekamo otvoriti ponude i krenuti u tu proceduru ugovaranja, rekla je Malenica.

Nadajmo se da neće, no otvaranje ponuda i odabir izvođača duže od planiranog roka mogli bi prolongirati dodatni upiti ponuđača.

– Prema Zakonu o javnoj nabavi, mi smo dužni odgovoriti na sve upite, a onda uvijek mora proći deset dana do otvaranja pomaka; znači uvijek moramo pomaknuti rok, pojasnila je Malenica.

Na Maloj Švarči bit će izgrađeno nešto manje od 6 kilometara kanalizacijske mreže i rekonstruirano 5,5 kilometara vodoopskrbne, dok će izvan EU sufinanciranja Grad rekonstruirati 1,9 kilometara prometnice i izgraditi nogostup.

U Gornjem Mekušju izgrađeno će biti više od 4 kilometra kanalizacijske mreže, dok će ViK financirati rekonstrukciju 3,5 kilometra vodovodne.

U Zvijezdi, pak, osim rekonstrukcije gotovo 5 kilometara vodoopskrbne mreže i jednako toliko odvodnje, za što je osiguran EU novac, investirat će HEP i Gradska toplana u svoju infrastrukturu i obnovu prometnica i nogostupa – HEP 1.150 m² prometnih površina i 3.350 m² nogostupnih,  Gradska toplana 190 m² prometnih i 555 m² nogostupnih površina – a Grad u 5.340 m² prometnica, 13.870 m² nogostupa i javnu rasvjetu: 5.520 m kabela i 193 rasvjetnih tijela.

Ova obnova infrastrukture u Zvijezdi, često je to naglašavano, preduvjet je za revitalizaciju stare gradske jezgre.

omicron