Boljkovac: Teških prometnih nesreća na D-1 u Tušiloviću manje nego prijašnjih godina, nije to nikakva crna točka

Nepropisno pretjecanje uzrok je prometne nesreće u kojoj su izgubljena dva života, a tri osobe, među kojima i dijete, teško ozlijeđene. Kobna prometna nesreća dogodila se na D-1 u Tušiloviću pa iako nam se može činiti kako se tamo nesreće, i to s teškim posljedicama, često događaju, to nije tako, a proteklih godina, po riječima Davora Boljkovca, načelnika Postaje prometne policije Karlovac, i smanjuje se broj najtežih prometnih nesreća, onih s poginulim osobama.

– PPRP Karlovac ove godine bilježi 381 prometnu nesreću, od kojih su do jučerašnje bile tri poginule osobe, dok je 38 sudionika u prometu zadobilo teške tjelesne ozljede; bilježimo blagi porast lako tjelesno ozlijeđenih osoba. Što se tiče dionice DC-1, koja je u nadležnosti PPRP Karlovac, za cijelo naselja Tušilović, do ove nesreće nismo zabilježili prometne nesreće sa smrtno stradalom osobom. Prošle godine u naselju Tušilović zabilježena je jedna prometna nesreća sa smrtnom posljedicom. U proteklom razdoblju od 2019. do 2021., bilježimo kontinuiran pad smrtno stradalih osoba. 2019. na našem postajnom području smrtno je stradalo 10 osoba, prošle godine četiri, a ove smo, na žalost, na pet smrtno stradalih, naveo je Boljkovac.

Dionica D-1 u Tušilović do jučer nije imala teških prometnih nesreća, s poginulim osobama, a ukupno ih se dogodilo 11.

– U jednoj prometnoj nesreći uzrok je bila brzina, u 2 nepropisno pretjecanje, jednoj psiho-fizičko stanje sudionika u prometu, odnosno, utjecaj alkohola, dok su u 7 ostali uzroci.  Dakle, u ovom dijelu ne možemo govoriti o nekakvoj crnoj točki, ovo je sporadičan događaj, na žalost, uzrokovan isključivo ljudskom greškom, rekao je Boljkovac.

Dodao je kako su na dionici DC-1, na kratkom potezu od Tušilovića do Turnja, dvije fiksne nadzorne kamere, a koristi se i sva raspoloživa mobilna tehnika.

– Ako gledamo ukupan broj poduzetih mjera, ove godine, do današnjeg dana to je 21.500, glavnina se odnosi na utvrđenu nepropisnu brzinu kretanja vozila, bilo da se radi o naselju ili izvan naselja, kazao je.

Pa ako uzroci nesreća mogu biti ljudski faktor, stanje ceste, psihofizičko stanje vozača i ostalim uzrocima, na toj lokaciji ne radi se o grešci infrastrukture prometnice – ravna je, osvijetljena uličnom rasvjetom, s vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, nego vozača.

– Zbog nadolazećih novogodišnjih praznika, molim još jednom sve vozače da prilagode brzinu kretanja uvjetima i stanju na kolniku, da se pridržavaju ograničenja brzine, koriste sigurnosni pojas i mobilne uređaje koriste na način koji je propisan zakonom kako bi što sretnije stigli do cilja i kako bismo ovu godinu priveli kraju na zadovoljavajući način za obje strane, pozvao je Boljkovac.