KABA

Počela sezonska sniženja- jesu li ono što bi trebala biti?

Počela su sezonska sniženja koja po zakonu moraju trajati sljedećih 60 dana. Zakon kaže da trgovci moraju jasno vidljivo i čitljivo istaknuti sniženu cijenu te pokraj nje i cijenu u redovitoj prodaji.

Privlačni izlozi plijene pažnju potrošača koji pak nerijetko budu lako prevareni. Na što obratiti pozornost prilikom kupnje ispričala nam je Marina Novaković Matanić iz udruge potrošača Korana.

– Za razliku od drugih zemalja kod nas sniženja često ispadnu kao da nisu sniženja nego su čak i veće cijene nego što bi tržišno trebale biti. Novi zakon ide na stranu potrošača. Kada taj zakon stupi na snagu trgovac će biti dužan uz cijenu sniženja staviti i cijenu koja je bila aktualna posljednjih 30 dana, rekla je Novaković Matanić.

70 postotno sniženje koje stoji na promotivnim plakatima u izlozima nerijetko je samo mamac za kupce koje dočekaju sniženja od najviše 30 posto.

– Često se zna dogoditi da preko stare cijene bude priljepljena nova cijena koja je zapravo viša nego prijašnja ili su sniženja par lipa tek toliko da bude, napominje Novaković Matanić.

Alma Jakupović gotovo cijeli život živi u Njemačkoj, no posjećuje domovinu i kaže kako kupuje na sniženjima ali su cijene previsoke.

Marijana Lemić smatra kako sniženja nisu kao što su nekad bila, zamjećuje da traju od crnog petka pa se to sve protegne sve do sada, kaže nam.

Odlučite li se na kupnju važno je dobro otvoriti oči, a nepravilnosti ili moguće prevare od strane trgovca prijaviti nadležnim institucijama kao što su državni inspektorat ili tržišna inspekcija. Poštena kupovina pravo je svakog potrošača.