Dani draganića

Godina dana od razornog potresa, u Sisačko-moslavačkoj županiji danas premijer i predsjednik

Prije točno godinu dana, u 12.19 Banovinu je pogodio potres magnitude 6.2 prema Richteru. U potresu je toga dana poginulo sedmero ljudi, a tisuće su ostale bez doma. Veliki dio Sisačko-moslavačke županije pretvorio se u ruševine. Mnogi i dalje žive u kontejnerima i čekaju da počne obnova njihovih kuća. I dalje ne znaju kada će se vratiti u svoje domove.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetit će Petrinju i Sisak u povodu godinu dana od razornog potresa. U Petrinji će premijer sudjelovati na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. Tom prigodom bit će potpisan ugovor i sporazum – za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji; za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku i za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.

KARLOVACKO

I predsjednik Republike Zoran Milanović posjetit će Sisačko-moslavačku županiju u kojoj će obići mjesta stradala u potresu prije godinu dana: Sisak, Petrinju, Novo Selo Glinsko, Majske Poljane i Glinu. U Sisku će obići stambenu zgradu stradalu u potresu, susresti se sa stanarima zgrade smještenim u stambenim kontejnerima u kontejnerskom naselju, a posjetit će i obitelj Norković u Novom Selu Glinskom i obitelj Bjelajac u Majskim Poljanama.

Petrinja i Sisak nisu zaboravili volontere inicijative ‘Chef kuha doma’ koji su nakon potresa krenuli u pomoć te naredna dva tjedna kuhali za sve one kojima je svakodnevno bio potreban topli obrok, a niti volonteri nisu zaboravili na njih. Chefovi će biti na glavnom trgu u Petrinji, odakle je i krenula njihova akcija nakon razornog potresa. Podijelit će se 365 besplatnih obroka, kao podsjetnik na dane zajedništva i nade u pomoć i bolje sutra za ljude pogođenim potresom, najavio je HRT.