Dani draganića

2021. obilježio potres, koronavirus, masovno cijepljenje, prosvjedi, lokalni izbori…

Što je obilježilo godinu na izmaku donosimo vam po mjesecima. U 2021. ušli smo s potresom, od ranije koronavirusom, nastavili ju masovnim cijepljenjem, lokalnim izborima, prosvjedima zbog loše odrađenog posla na D6, protiv HE Lešće, uvođenja covid potvrda, početka radova u sklopu aglomeracije Karlovac – Duga Resa, popisom stanovništva…

SIJEČANJ

U 2021. godinu ušli smo sa strepnjom i strahom, što zbog pandemije koronavirusa, što zbog potresa čije posljedice još osjećamo. U siječnju ove godine sve je još svježe. Stanovnici Sisačko moslavačke županije ostali su bez svojih domova. U pomoć stiže cijela Hrvatska. I Karlovčani su još jednom pokazali veliko srce. Crveni križ nosi potrepštine, vatrogasci pomažu kolegama, karlovački K9 tim za spašavanje iz ruševina kreće put Gline, obrtnici pomažu obrtnicima, ljudi – ljudima.

VELJAČA

Veljača donosi hladnoću i nove probleme. Stanovnici Gline, Petrinje, Siska i okolnih sela su u kontejnerima. Karlovački statičari obilaze oštećene objekte, mobilni timovi kreću s popisivanjem. U Karlovcu kreće masovno cijepljenje u sportskoj dvorani Ekonomske škole. Ugostitelji su počeli nuditi kavu za van jer su kafići pod koronamjerama i zatvoreni su.

cijepljenje

OŽUJAK

Uklonjen je križ sa zvonika crkve Presvetog Trojstva.Kardinal Josip Bozanić na proslavi blagdana svetog Josipa u Nacionalnom svetištu na Dubovcu. Specijalna jedinica policije Gromovi slavi 30. godišnjicu ustroja. Kreće obnova od posljedica potresa, barem tako kažu političari.

TRAVANJ

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio je županici Martini Furdek Hajdin i gradonačelniku Karlovcu Damiru Mandiću četiri ugovora iz ITU mehanizma u sklopu kojeg će se obnoviti kino Edison, Poduzetnički centar Nikola Tesla i dio vrelovoda. Ujedno je završen višemilijunski projekt Veleučilišta u Karlovcu – Atrij znanja. Ministar zdravstva Vili Beroš cijepio Karlovčane na masovnom punktu u dvorani Ekonomske škole. I socijalni radnici u Karlovcu pridružili su se tihom prosvjedu Čujete li našu šutnju kao odgovor nadležnim instituacijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu.

www.vuka.hr

SVIBANJ

Predizborna kampanja za lokalne izbore je u punom jeku. Na kraju još jedan mandat na čelu Karlovca dobiva Damir Mandić, a njegov protukandidat Davor Petračić dobiva čahuru od metka u kuverti. Karlovačku županiju iduće četiri godine vodi Martina Furdek Hajdin. Izolacija na živcima popušta stanovnicima koji se nalaze u blizini D6. Bijesni su na izvođače radova, Hrvatske ceste, Grad te ih prozivaju zbog aljkavosti. Stoga su prosvjedovali. Na cestama u Karlovačkoj županiji održan jedan dio prestižnog svjetskog natjecanja WRC Croatia Rally.

LIPANJ

Počelo obilježavanje 442. rođendana Karlovca. Tradicionalno Ivanjskim krijesom, povlačenjem užeta na Banijanskom mostu, koncertom, nastupom Puhačkog orkestra. Osim Karlovca, dnevni boravak otvoren je na kupalištu u Ozlju. Lutkari Zorin doma dobili nagradu za predstavu Na tragu.

SRPANJ

Cijeli srpanj u znaku je rođendana grada. Održana je svečana sjednica na kojoj su tradicionalno dodijeljena priznanja najzaslužnijima. Masovnost je i ove godine izostala na rođendanskom balu pa je slika parova na praznom Starom placu bila otužna. Karlovačke ratne postrojbe slave 30 godina od ustroja. Muzej Domovinskog rata na Turnju proslavio je drugi rođendan. Frustrirani su i mještani u Novigradu na Dobri koji su organizirali prosvjed protiv HE Lešće.

KOLOVOZ

U kolovozu smo se oprostili od bivšeg karlovačkog gradonačelnika Bože Johe. Kraj kolovoza i početak rujna tradicionalno je rezerivan za Dane piva. Ministrica turizma Nikolina Brnjac sudjelovala je u radionici kuhanja.

RUJAN

Nakon dugo vremena otvoreni kafići. Zatvoren je most u Gornjem Pokupju zbog gradnje novog koji će povezivati Karlovac i Ozalj. U pripremi su radovi na najvećem komunalnom projektu aglomeracije Karlovac – Duga Resa.

LISTOPAD

Popisivači popisa stanovništva u listopadu su izašli na teren. Bogat program obilježavanja sjećanja na Turanj, najtežeg dana za Karlovčane u novijoj povijesti. Predsjednik države Zoran Milanović na obilježavanju ustroja 137. dugoreške brigade Hrvatske vojske. Karlovački inovator Albert Gajšak predstavio složi sam Batmobile. Aquatika je proslavila 5., a Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovac 150. rođendan.

STUDENI

Nakon mnogo negodovanja dijela javnosti, most preko Korane dobio je ime po specijalnoj jedinici policije Gromovima. Stožer je uveo obavezne covid potvrde za ulaz u državne, županijske, gradske ustanove. Kao reakcija na to i u Karlovcu je održan prosvjed. Karlovac je prvi grad u županiji i jedan od rijetkih u državi koji će osigurati učenicama osnovnih škola besplatne higijenske uloške. Karlovačka tvrtka HS Produkt dobila Zlatnu kunu za najbolje veliko poduzeće u državi. Bivše kino Edison konačno ide u obnovu. U svetištu na Dubovcu gotov najveći crkveni mozaik u Hrvatskoj.

PROSINAC

Kraj godine donio je prikupljanje potpisa protiv, kažu inicijatori, stožerokracije i covid potvrda. Žitna lađa ponovno je ulovila u centar Karlovca. S druge strane, žurne službe, akcijom „Pljesak za zdravlje“ svake su nedjelje adventa dale podršku svima onima u karlovačkoj Općoj bolnici koji se bore protiv koronavirusa.