KABA

S prvim danom nove 2022. godine na snagu stupaju brojni propisi

S prvim danom nove 2022. godine na snagu stupaju brojni propisi. Nakon što smo u 2021. doživjeli raste cijena hrane, ali i ostalih dobara i usluga, isto to očekuje se i u ovoj novoj godini. Cijena struje za kućanstva od travnja narast će barem za četiri posto jer su povećane mrežarine i prijenos električne energije. Uz to očekuje se i rast cijena komunalnih usluga.

Oprostit ćemo se od plastičnih vrećica debljine od 15 do 50 mikrona, koje se ukidaju. Riječ je o većini vrećica koje su se koristile u svakodnevnoj kupovini, a tu spadaju i vrećice koje su biorazgradive, odnosno proizvedene od reciklata. Tako će se promovirati korištenje višekratnih, odnosno platnenih i papirnatih vrećica.

Novosti dolaze i za vozače koje pak očekuju veće kazne. Za bržu vožnju od predviđene će umjesto dosadašnjih 500 plaćati 1000 kuna, dok će se prespora vožnja kažnjavati s 300 kuna. Od srpnja će sva nova vozila imati tempomat, a liječnici bi trebali prijaviti vozače koji imaju zdravstvene teškoće i ugrožavaju sigurnost u prometu.

Stiže i više transparentnosti kad je u pitanju trošenje javnog novca. Iako je bilo otpora, čelnici gradova, općina i županija morat će na internetskim stranicama objaviti sve račune. Ako to ne učine, čelnik tijela osobno će platiti kaznu od 10.000 do 50.000 kuna.

Evo koje još novosti donosi savjet.hr:

Zaštita potrošača

Ako je proizvod moguće popraviti, kupac više neće imati pravo sam birati želi lizamjenski proizvod ili popravak proizvoda, što i trgovci trebaju navesti u općim uvjetima. Opći uvjeti trebaju jasno razlikovati prava potrošača po komercijalnom jamstvu od prava potrošača po pravilima za nedostatke stvari.

Parkiranje

Usluga parkiranja na uređenimjavnim površinama i garažama postaje javna usluga, što obvezuje poduzeća na organizaciju povjerenstva za reklamacije potrošača i druge zakonske prilagodbe.

Cijene

Tijekom sniženja cijena i svih mogućih akcija, trgovac mora cijelo vrijeme držati vidljivima staru cijenu, novu cijenu i najnižu cijenu po kojoj je proizvod prodavan uproteklih 30 dana.

Deklaracije

Ako se roba po sastojcima ili drugim svojstvima značajno razlikuje od robe koja se prodaje u drugim državama EU,na proizvodu se ne smije napisati da je identičan proizvodu koji se prodaje u drugim državama EU. Razlike u robi trgovci će moći opravdati inspekciji s pozivanjem na zakonske razlike, očekivanja potrošača i slično.

Hrvatsko državljanstvo do kraja 2023. godine po jednostavnijim pravilima

Do kraja 2023. godine stranci rođeni od 1991. nadalje, kojima je barem jedan roditelj hrvatski državljanin u trenutku rođenja stranca, mogu zatražiti hrvatsko državljanstvo po jednostavnijim pravilima. Ovo je korisno zapotomke naših iseljenika koji više ne trebaju dokazivati pripadnost hrvatskom narodu sudjelovanjem u radu folklornih klubova i slično.

Cenzura komentara na internetu

Izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima portali i drugi izdavači elektroničke publikacije odgovorni su za cjelokupni sadržaj koji objavljuju, uključujući i sadržaj koji generiraju korisnici, to znači da urednici i vlasnici medija mogu biti kažnjeni i zbog nekog npr. rasističkog komentara čitatelja ispod novinarskih tekstova na portalima. Ovo je već sad dovelo do cenzuriranja pa neki portali zabranjuju komentare čitatelja jer je kazna od 100.000 do milijun kuna.

Zakon o trgovini

U 2022. je najavljeno da će doći do ograničenje rada trgovina nedjeljom i blagdanima te uvođenje limita od 16 radnih nedjelja godišnje. Radno vrijeme trgovina bi bilo od 6:00 do 21:00 sati.

Građevina – promjenjive cijene

Zaključkom Vlade omogućeno je povećanje cijena gradnje javnim naručiteljima za do 10 posto. HGK trenutno priprema smjernice za fleksibilnije ugovaranje cijena gradnje, po uzoru na FIDIC-ove klauzule o promjenjivim cijenama koje se kod nas ne koriste u dovoljnoj mjeri.

Zabrana petardi

Ove godine je zabranjena nabava i uporaba petardi i redenika (rafali) iz kategorija F2 i F3. Ostala bučna pirotehnika, kao što je vatromet, zračne bombe, rakete i slično, dopuštena je i dalje od 27. prosinca do 1. siječnja.

Oporezivanje kriptovaluta

Tvrtka Electrocoin je s gradovima Cres i Sveta Nedelja te s Konzumom i Tifonom omogućila plaćanje u kriptovalutama. Od 2021. godine se promjena kriptovalute u fiat novac oporezuje po jedinstvenoj stopi poreza na dohodak od kapitalne dobiti od 10 posto na razliku u povećanju vrijednosti. Iznimno, ako se kriptovaluta drži duže od dvije godine, porez se ne plaća, kao što se i ne oporezuje zamjena kriptovalute u drugu kriptovalutu. Porez na dohodak se plaća na dohodak od rudarenja po stopama ovisno o statusu poreznog obveznika.

Rok zastare za komunalnu naknadu

Rok zastare za komunalnu naknadu je tri godine od dana dospijeća svakog pojedinog davanja.

Zakon o radu

Promjene u Zakonu će se odnositi na radnike koji rade putem internetskih platformi, detaljnije će se definirati rad od kuće i vrijeme dostupnosti radnika nakon radnog vremena za pozive i emailove.

Pravilnik o covid-potvrdama

Svaki poslodavac koji vodi evidenciju o covid-potvrdama treba za to imati odgovarajući pravilnik, usklađen s GDPR-om.

Minimalna plaća u 2022.

Trenutna minimalna plaća za puno radno vrijeme je 4.250 kuna, a u 2022. godini će biti 4.687,50 kuna. Radi se o povećanju od oko 350 kuna u neto iznosu.

Više neće biti moguće pod minimalnu plaću podvesti sav redovni i sav prekovremeni rad radnika u jednom mjesecu, rad u neradne dane, rad u smjenama i drugi dodaci iz kolektivnih ugovora.

APN natječaj za subvencije

Novi natječaj za subvencije za stambene kredite se očekuje u ožujku i travnju 2022. godine. U međuvremenu su poslovne banke povećale iznos plaće koji je potrebno imati nakon plaćanja anuuiteta s 3.000 na 4.000 kuna.

Osnivanje fonda za odštetu žrtvama cjepiva

Europski parlament je započeo proceduru za osnivanje fonda za naknadu štete žrtvama cjepiva protiv bolesti Covid 19. Dosad je zabilježeno oko milijun slučajeva nuspojava u EU.

Viza za SAD

Za hrvatske državljane je uveden pojednostavljeni režim izdavanja dozvole ulaska u SAD.

omicron