KABA

Sanja Hrnjak: Predstave ne radimo zbog nagrada, nego zbog publike

Sanja Hrnjak dugogodišnja je voditeljica je Dramskog studija gradskog kazališta Zorin doma od 2004. godine. Prije toga bila je sjajna glumica u studiju. Odigrala je više od 35 uloga u 300-ak predstava. Upravo je Dramski studio zahvaljujući sjajnim voditeljima poput nje, ali i Stjepana Mihalića, prvog voditelja studija te Berislava Frkića, zadužio karlovačku i hrvatsku kulturnu scenu. Stoga su i dobili vrijedno priznanje Nagradu za trajan doprinos razvoju dramskog i kazališnog odgoja.

-To je specijalna nagrada koju struka dodjeljuje samo onima koji traju na ovako kvalitetan način, a uz nas ovu nagradu je do sada dobilo jedino ZKM Učilište.  Što znači na ovako kvalitetan način? Sama sam bila član Dramskog studija i naš voditelj Berislav Frkić nas je štitio od festivala natjecateljskog duha, uvijek je govorio da je važnije da igramo za publiku, da igramo za sebe i da na toj sceni uvijek govorimo i prenosimo istinu, rekla je Sanja Hrnjak, voditeljica Dramskog studija koja govori kako je puno važnija igra i zajedništvo od bilo kakvih nagrada.

Priznanje je to i svim bivšim i sadašnjim članovima Dramskog studija kojih je kroz godine bili više od 1000, a sada ih je aktivno 40.

-Mi nikada nismo trčali za nagradama i nagrade nam nikada nisu bile motiv, ja to mogu govoriti stvarno u ime svih geminacija, rekla je voditeljica Studija Sanja Hrnjak. 

70 godina neprekinutog rada obilježile su brojne predstave s kojima su mladi glumci proputovali svijet.

-Predstava koja je sigurno obilježila rad Dramskog studija je Mačak u čizmama koja je igrana preko 180 puta i obišla je cijeli svijet. Zatim predstava I want to live, I want to love. Predstava koja je stvarana za vrijeme najžešćih napada na Karlovac. Radili smo je s 91. na 92. Probe su bile u Atomskom skloništu. To je bila antiratna predstava igrana na pet svjetskih jezika. S tom predstavom prošli smo cijelu Europu. 

Najnagrađivanije predstave u novijoj povijesti su Jaje i Igra. Veseli vijest kako dramski studio unatoč pandemiji priprema novu predstavu, odnosno mjuzikl, Pepeljuga čija će premijera biti za 70 godišnjicu djelovanja studija ove godine.