KABA

Što su vidjeli, saznali, kako su putovali najveći hrvatski pustolovi Mirko i Stjepan Seljan

U Galeriji Vjekoslava Karasa otvorena je izložba Braća Seljan kroz prašume i pustinju. Riječ je o gostujućoj izložbi Etnografskog muzeja Zagreb koja je u rodni grad Seljana donjela dašak njihovih putovanja Europom, Afrikom i Južnom Amerikom.

Kamo i na koji način su putovali braća Seljan, najveći Hrvatski istraživači, ali i što su vidjeli i saznali na svojim putovanjima donosi izložba Kroz prašumu i pustinju koja je stigla u Karlovac.

-Prvo putovanje je započeo Mirko krećući se pješice od Saint Petersburga do Pariza. Kada je krajem 19. stoljeća došao u Karlovac tada su se braća Mirko, Stevo i Dragutin zajedno našli, a Mirko i Stevo su odlučili krenuti u nove pothvate i započeli su svoju zajedničku pustolovinu, provo u Etiopiji, a kasnije i u Južnoj Americi, konkretno području Brazila, rekla je Nikolina Belančić Arki, kustosica izložbe. 

Sve ono što su prikupili na svoji pustolovinama svijetom, braća Seljan su darovala Hrvatskoj, odnosno Narodnom muzeju, pa danas imamo mnoštvo informacija vezanih uz dvojicu pustolova i njihova istraživanja. Na izložbi se mogu vidjeti uistinu zanimljivi predmeti.

-Na izložbi se mogu vidjeti dokumenti, programi njihovih predavanja, zapisi iz njihovih dnevnika, također brojne uporabne religijske predmete, a ono što prvo padne u oči, pogotovo djeci, su krokodilske i zmijske koža, istaknula je Belančić Arki. 

Uz sve to, izložba je i interaktivna.

-Imamo predmete koji nisu muzejski, ali mogu predočiti kako su Miro i Stevo putovali i čime su se zabili. Tako imao jedan ergometar koji simulira vježbu veslanja. Obojica su voljela veslati i dosta su u Brazilu veslali. Možete sjesti na ergometar pokušati veslati na taj način kada zaveslaj pokrenute, pokrenute i jedan tonski zapis gdje glumac čita tekst iz dnevnika braće Seljan, rekla je kustosica izložbe. 

Ako želite zaroniti u svijet braće Seljan, možete to učiniti sve do 13. veljače, do kada je izložba otvorena.