Dani draganića

Labos na karlovačkom Veleučilištu nadmašuje mnoge: Otvoreni smo za suradnje s gospodarstvenicima

Posjetili smo fizikalno-kemijski laboratorij na Veleučilištu u Karlovcu koji je uređen u projektu Atrij znanja. Cilj je povećati kapacitete za znanstveni i stručni rad u području prehrambene tehnologije s naglaskom na smjer pivarstva.

Cilj ovog laboratorija i pivovare je suradnja s gospodarstvom i razvoj istraživačke djelatnosti. Određena suradnja već postoji, prije Božića su potpisani ugovori o suradnji s Osječkom pivovarom, a jako dobro surađuju, kažu, i s domaćom pivovarom- Heinekenom te s brojnim malim proizvođačima craft piva. Na Veleučilištu nude razvoj novih proizvoda, analizu već postojećih piva, optimizaciju procesa proizvodnje, sve što se odnosi na tehnološki i razvojni dio.

– S obzirom da je projekt kao takav fizički završen, po potpisivanju samog ugovora projekta obvezali smo se da ćemo u narednih pet godina projekta i dalje biti vrlo aktivni po tom projektu što se tiče naše agencije koja nas je financirala (SAFU-a), obvezali smo se da ćemo zaposliti tri nove osobe svake godine kroz provođenje ovog projekta. Kroz projekte smo definirali i voditelja znanstveno istraživačkih aktivnosti, dr. znanosti Gorana Šarića, i voditeljicu fizikalo-kemijskog laboratorija dr. znanosti Ivanu Ćosić, rekla je pročelnica odjela prehrambene tehnologije na Veleučilištu u Karlovcu, Marijana Blažić.

-U laboratoriju mogu raditi studenti sa studija prehrambene tehnologije, smjer pivarstvo i mljekarstvo. Oba smjera je potrebno educirati za senzorsku evaluaciju. Ovdje se provode kvalitativne i kvantitativne analize piva, od onih osnovnih kao što su određivanje udjela alkohola, određivanje ekstrakta, određivanje boje, gorčine, mutnoće itd., pa do malo zahtjevnijih metoda kao što je određivanje topivog i ukupnog dušika u sladovini u pivu. Tu su i vrlo visoki sofisticirani uređaji za kvalitativnu i kvantitativnu analizu hlapljivih i nehlapljivih komponenti, objasnila nam je voditeljica laboratorija Ivana Ćosić.

KARLOVACKO

Viši predavač na Veleučilištu u Karlovcu i voditelj istraživačkog tima na projektu Atrij znanja Goran Šarić pokazao nam je procesni laboratorij, pivarski praktikum koji primarno služi za edukaciju studenata pivarstva.

-Ovdje se kuhaju piva, razvijaju proizvodi i nude usluge vanjskim poslovnim subjektima. Pivo koje nastaje u ovom praktikumu se ne prodaje, već se nude usluge razvoja novih proizvoda, objasnio nam je Šarić. Uz to, ovdje se mogu razmnažati i kvasci koje koriste pivari u svojoj proizvodnji piva.

Veleučilište je svakako, napominju, otvoreno za suradnje s više gospodarstvenika, pivovarama koje nemaju, a trebaju ovakve usluge za razvoj piva.