KABA

Današnjim susretom protiv Francuske hrvatski rukometaši započinju svoje 15. Europsko prvenstvo

Svima koji barem malo prate rukomet jasno je da otvaranje nije moglo biti teže. Francuska je bez dvojbe najbolja rukometna nacija svijeta posljednjih dvadesetak godina, a neki će reći i najbolja svih vremena. U Mađarsku uostalom stižu kao olimpijski pobjednici iz Tokija. Hrvatska je pak silno oslabljena napadom korone na dva najbolja igrača, kapetana Domagoja Duvnjaka i Luku Cindrića, odnosno Marka Mamića, i čeka ju izuzetno težak zadatak. Francuska je također imala problema. U Szeged dolazi bez Nedima Remilija, Timotheya N’ GuesanaiLuke Karabatićakoji su ozlijeđeni, te Elohima Prandija koji je dobio ubod nožem u novogodišnjoj noći. 

Povijest hrvatsko-francuskih susreta toliko je bogata da bi se mogla napisati cijela jedna knjiga. Svaki, ali baš svaki susret imao je svoju vrijednost i važnost. Od prvoga, tamo na Mediteranskim igrama 1993. u Languedoc – Rousillionu kada smo postali zlatni, do posljednjeg u Montpellieru prošle godine kada smo izgubili 26:30.

Na europskim smo prvenstvima s Francuskom do sada igrali deset puta. I pamtimo samo dvije pobjede. Godine 2008. u Lillehameru u polufinalu bilo je 24:23 i u Novom Sadu 2012. godine u drugom krugu, kada je rezultat bio 29:22. Jednu pobjedu potpisao je Lino Červar, a drugu Slavko Goluža. Jedanput je rukometni classic završen neodlučeno i to kada smo bili domaćini EURA 2000. godine, a igralo se u Rijeci. Preostalih sedam susreta dobila je Francuska.