KABA

Gažani žele obnovu riječne luke

Na mjestu na kojem se do nedavno palio ivanjski krijes na Gazi bila je poznata luka na koju su pristizale lađe sa žitom, stokom i drugim stvarima. Danas mlađe generacije niti ne znaju što se nalazilo u pojedinim kutcima karlovačkih gradskih četvrti, a Gažani bi voljeli to promijeniti.

 

Posljednja riječna luka u Karlovcu koja se još uvijek nazire je upravo ova u gradskoj četvrti Gaza. Nekada davno ovdje je sve vrvilo od ljudi. Bilo je ovo mjesto trgovine i razmjene dobara, ali i sastanaka i druženja, objasnio nam je gažanin Miroslav Župec koji je ovdje rođen i odrastao.

– Na ovom mjestu se odvijao cijeli riječni promet, što se tiče žitarica, drva, stoke, ljudi koji su dolazili na sajam. Tu se istovarivalo i preuzimala se roba. Ovo je bilo sve popločeno u kamenu. U kući pokraj luke su se izrađivale svijeće, kasnije su stanovali ljudi, da bi na kraju bila srušena. Mi smo predlagali da se taj prostor uredi, da se napravi jedan vidikovac koji je povezan s lukom i s kućom braće Seljan, objašnjava Miroslav Župec.

Upravo bi spomenik braći Seljan trebao biti na ovoj lokaciji, smatraju Gažani.

– Mi kao Gažani inzistiramo na ovom prostoru. Budući da je kuća braće Seljan sto metara dalje, željeli bismo na ovoj lokaciji postaviti spomenik, a uz to bi se mogao urediti muzej. Parcela je u privatnom vlasništvu, Grad bi to mogao povoljno otkupiti. Ako već želimo sačuvati baštinu grada, trebali bismo urediti luku, postaviti ploču na kojoj bi bilo opisano što je ovo mjesto značilo nekada karlovčanima. Gažani godinama inzistiraju na tome, no nitko od odgovornih se nije uhvatio posla. Da se to promijeni, sve bi bilo ljepše, zaključuje Župec.