KABA

Poskupljuje odvoz otpada u Karlovcu: Neće biti dvostroko skuplji, ali koliko – bit će izvjesnije za mjesec dana

Karlovčani će ove godine skuplje plaćati odvoz otpada. Neće to biti dvostruko više nego sada, ali, koliko, trebalo bi biti poznato nakon što idući tjedan na javnom savjetovanju bude nova gradska odluka o gospodarenju otpadom. Gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je da, po novom zakonu, svi gradovi i općine moraju donijeti takve odluke.

– U međuvremenu smo radili i na ovom operativnom dijelu, uspostavljanju infrastrukture, da bi se odluka uopće mogla donijeti. Odluka donosi postupke, procedure, gospodarenje otpadom – razdvajanje otpada. Grad Karlovac je došao do kraja “brušenja” te odluke. Moram reći da smo zajedno sa Čistoćom i svim nadležnim odjelima nastojali ući do zadnjeg detalja u samu odluku, kazao nam je Mandić.

A, tu je i onaj dio koji Karlovčane najviše zanima: cijena.

– Vjerujem da smo uspjeli na dvije razine iskontrolirati to poskupljenje. S jedne strane to je dio vezan za infrastrukture: posude za odvojeno prikupljanje otpada, plave, zelene, za bio otpad, što smo najvećim dijelom isfinancirali EU novcem pa se nije prelilo na trošak građanima, a s druge strane, u samoj Čistoći smo ušli u njihovo poslovanje i aktivnosti da ozbiljnom racionalizacijom troškova učinimo dodatan napor kako ta cijena ne bi bila veća. Vjerujem da će u ponedjeljak, najkasnije u utorak, odluka biti na javnom savjetovanju. Pred nama je 30 dana, očekujem, ozbiljne i argumentirane rasprave, ne samo o svim aktivnostima koje su potrebne za uspostavljanje novog sustava gospodarenja otpadom, nego i o cijeni. Očekujem da će se uključiti svi, poručio je Mandić.

Očekuje da će se u to jednomjesečno javno savjetovanje uključiti i Vijeće za zaštitu potrošača, stranke, udruge… pa da ćemo za 30 dana imati odluku koja će vrijediti za duži period.

– I da ćemo imati odluku koja će narednih godina, da ne kažem desetljeća, osigruati da, s jedne strane, gospodarimo otpadom, a s druge, da lagano, narednih godina Ilovac zatvorimo, a da, uz naše veliko očekivanje da će CGO profunkcionirati, onda taj cijeli sustav profunkcionira, zaključio je Mandić.

Poskupljenje odvoza otpada koje nas očekuje, neslužbeno doznajemo, puno je manje no što je gradska Čistoća tražila, a tri prijašnja prijedloga gradonačelnik je odbio.