Dani draganića

U Zadobarju slave blagdan svetog Antuna, ili kako ga oni nazivaju Jantonovo

Ovo je jubilarno proštenje koje KUD Zadobarje neprekidno organizira veće 20 godina

U Zadobarju je danas održano Jantonovsko prošćenje. U kapeli svetog Antuna Pustinjaka služena je tim povodom sveta misa. Kapela je, inače, pod materijalnom zaštitom Ministarstva kulture, budući da je bogata freskama. Tamošnje Kulturno umjetničko društvo organizator je proslave već 20 godina. U KUD-u Zadobarje iznimno su ponosni što proslavu blagdana svetog Antuna zaštitnika životinja, ili kako to u ovom kraju kažu blaga, za sve članove, ali i mještane organiziraju neprekidno već dva desetljeća.

-Društvo je osnovano 2001. godine i već iduće, čim smo stali na noge, preuzeli smo organizaciju proštenja. Na početku smo okupli lokalne tamburaše i našim sumještanima ponudili kolače i kuhano vino. Danas je to puno lakše, jer su se u organizaciju počeli uključivati i lokalni gospodarstvenici – rekla je Ljiljana Sudac, voditeljica KUD-a Zadobarje.

Kroz društvo je tijekom 20 godina prošlo puno članova, posebno su ponosni na mlade i na njihovu dramsku sekciju. Iz KUD-a zahvaljuju i mnogim svećenicima koji sudjeluju u proštenju. Iako je kapelica u Zadobarju zbog bogatih fresaka pod zaštitom Ministarstva kulture, što dovoljno govori o njenoj vrijednosti Zadobarci nisu baš zadovoljni brigom mjerodavnih za taj objekt.

-Naša kapelica ima iznimno vrijedne freske, iako toga mnogi nisu svjesni. No s druge strane objekt ima pokrov koji je potpuno neprimjeren za naše podneblje. Prokišnjava i uništava nam freske, što je najvrijednije što imamo. To nas zaista zabrinjava – zaključuje Ljiljana Sudac, voditeljica KUD-a Zadobarje.

Proslava blagdana je uz domaće delicije ovog kraja završila prigodnim druženjem mještana kraj crkve i u prostorima KUD-a.