Crkvene knjige koje je oduzela komunistička vlast vraćaju se crkvi, prije toga verificirao ih Upravni odjel za opću upravu

Crkvene knjige pravo su bogatstvo. One omogućuju povijesna istraživanja, donose zanimljive informacije o precima te omogućuju popunjavanje informacije u državnim maticama. Upravni odjel za opću upravu Karlovačke županije završio je verifikaciju crkvenih knjiga koje pripadaju Zagrebačkoj nadbiskupiji. Dio knjiga, odnosno njih 66, koje pripadaju Gospićkoj biskupiji Upravni odjel vratio je još 2020. godine, a za povrat Zagrebačkoj nadbiskupiji spremne su 193 crkvene knjige koje su crkvi oduzete za vrijeme komunističke vlasti.

-Sukladno sporazumu s Biskupskom konferencijom, Vlade i Biskupske konferencije, knjige se moraju vratiti sada crkvi. Prije povratka trebalo je verificirati sve upise u tim knjigama, znači maticu rođenih unatrag do 1910. godine, maticu vjenčanih do 1931., te maticu umrlih do 1945. Vidite po tom vremenskom razdoblju koliko su to stari upisi, rekla je Ines Pavlačić, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu Karlovačke županije.

Radi se o 193 knjige koje donose podatke o krštenima, vjenčanima i umrlima iz 16 župa s područja Karlovačke županije.

-To su u Karlovcu Dubovac, Kamensko, Hrnetić, Vukmanić, Skakavac.  S područja Duga Rese – Barilovićki Leskovac, Duga Resa, Netretić, Novigrad na Dobri, u Ozlju to su Ribnik, Vivodina, Kamanje i tako dalje. Niz općina gdje su matičari uz sav primarni dio posla koji se odnosi na rad sa strankama, sklapanja brakova itd. odradili jedan veliki dio posla jer su to stare knjige, stari su upisi pisani krasopisom. Oni sada ostaju pohranjeni u računalu, u elektronskom obliku, istaknula je Pavlačić.

Tako je sada jednostavnije pronaći informacije o obiteljskom stablu i svojim precima što je osobito zanimljivo Hrvatskim iseljenicima.

-Zanimljivosti koje smo uočili uoči verifikacije su da su tamo 30-ih godina mladenci imali dva kuma, nije bilo kao danas kum i kuma i brakovi su prestajali najčešće smrću bračnog druga, nije bilo toliko razvoda kao što to ima danas, rekla je županijska pročelnica.

Knjige se vraćaju Crkvi, ali ostaju, sada kao digitalizirane, čuvari tradicije i povijesti našeg kraja.