Žitna lađa postaje turistički simbol Karlovca, a zanimljive ture privlače veliki broj posjetitelja

 

Žitna lađa postaje prava turistička atrakcija. Karlovac je tako obogaćen još jednom zanimljivom ponudom za turiste, ali i lokalce. Riječ je o drvenom brodu kakav je nekada plovio Kupom u 18. stoljeću, a prilikom plovidbe na njemu se turisti upoznaju s brojnim zanimljivostima iz prošlosti Karlovca. Na Žitnu lađu prije svega dolaze posjetitelji iz Središnje Hrvatske. Samih Karlovčana nešto je manje, ali svi su čuli za ovu turističku atrakciju i voljeli bi na Zori zaploviti Kupom.

FOTO: aurora-experience.com

 

-Čuo sam za Žitnu lađu. Još ju nisam posjetio, ali namjeravam, rekao je naš sugrađanin.  

-Nisam još plovio Žitnom lađom, ali mogu reći kako je šteta što se pristanište ne obnovi, ni ona kuća iznad pristaništa, nešto slično kao što se Žitna kuća obnovila, kazao je stariji Karlovčanin. 

Karlovčani, ali i svi drugi na lađi se upoznaju sa zlatnim dobom Karlovca, trgovinom žitom, povijesti Pokuplja i brojnim karlovačkim zanimljivostima.

FOTO: aurora-experience.com

-Tura kreće iz mjesta Brođani, traje 90 minuta. Plovimo u smjeru pavlinskog samostana u Kamenskom. Ispred pavlinskog samostana se okrećemo i vraćamo se lagano nazad. Tura obuhvaća proaktivnu interpretaciju kulturno povijesne baštine žitnog puta. Pričamo o žitnim lađama, pričamo o orlu štekavcu, zaštićenoj prirodnoj vrsti koja tamo obitava. Putnike animiramo uz pomoć razno raznih igrica, povijesnih priča i probaju voziti lađu, rekla je Jasmina Cvetković, Direktorica tvrtke Aurora Colapis. 

Tu važnu ulogu imaju riječni mornari, koji su ujedno i animatori. Dobro znaju svoj posao kao i ono što najviše zanima posjetitelje.

FOTO:Facebook/Žitna lađa-Karlovac

 

-Što se mornarskog djela tiče, treba brod odvezati, privezati, ima tu dosta brige oko samog broda, to nije čamac to je jedan ozbiljan brod. Uz to pričamo o povijesti, učimo o brodovima, brodarenju, o samoj konstrukciji broda o brodskoj signalizaciji i brodskom putu, rekao je Dario Orlom, mornar unutarnje plovidbe. 

Žitna lađa nedavno je završila s adventskim i božićnim turama, a sada u planu imaju nove, jednako atraktivne ture.

-Naši gosti su jako dobro prihvatili božićne i adventske ture, bila je prekrasna atmosfera – božićne pjesme, kuhano vino, paprenjaci. U planu imamo fašničke ture i Valentinovo na Žitnoj lađi, istaknula je Cvetković. 

Zaploviti Kupom i upoznati se  s ovim draguljem dobrodošli su svi avanturisti, ljubitelji prirode i karlovačke povijesti.