Plaški bi mogao dobiti regionalni proizvodno distributivni centar kupusa- ‘Želja nam je revitalizirati Plaški i okolicu’

Za Poljoprivrednu zadrugu Ogulin proizvodna godina je bila vrlo zahtjevna, imali su ekstremne vremenske uvjete, u proljeće je bilo prekrasno vrijeme te su početkom travnja uspjeli posaditi trećinu planirane proizvodnje, a zatim je pao snijeg, pa kiša, biljke su doživjele šokove, tri mjeseca nakon toga nije bilo kapi kiše. Tako da su rane kulture podbacile što se tiče prinosa. Na određeni način su to uspjeli kompenzirati sa cijenom, a prinosi kasnijih kultura su bili odlični pa je godina u konačnici ispala dobra, objasnio nam je Marinko Sabljak.

Godišnje proizvedu otprilike 300 tona kiselog zelja za prodaju, pored čega obično bude i 100 tona svježeg kupusa, a prodaju ih u Zadru, Poreču, Puli, Rijeci… Uz kupus se nađe i kelj te tikvice. Posljednjih pet godina bave se i uzgojem graha i to na pet hektara zemlje, što bude oko 6 ili 7 tona graha. Ove godine zasadit će oko tri hektara luka.

Zadrugu čini sedam osnivača, a plan je sadašnje poslovanje proširiti izgradivši pogon u Plaškom. Marinko Sabljak kaže kako mu je želja pomoću europskih sredstava napraviti moderan pogon za kiseljenje i skladištenje sa komorama za hlađenje.

– Imamo investicijsku studiju i čekamo natječaj za koji se nadamo da ćemo proći i uspjeti to izgraditi. Išli bismo na projekt maksimalne vrijednosti 4-5 milijuna eura. Imali bi kapaciteta u dva turnusa godišnje oko 2000 tona proizvoda, s četiri komore u koje bi stalo do 500 tona robe. Želja nam je revitalizirati Plaški i okolicu. Bio bi to regionalni mali proizvodno distributivni centar.

Nekoliko je faktora kojima se ogulinski kupus ističe. Sabljak kaže da je ključ u položaju i klimi. Zime su izrazito hladne, a ljeta vruća i sušna s četiri do pet obilnih pljuskova. Povrće i zelje se ovdje ne navodnjava, kad se ne navodnjava, puno je više suhe tvari i zelje je ukusnije, objasnio nam je Sabljak. Važan je i sastav tla. Ogulinsko područje u koje spada i općina Plaški, Oštarije, Josipdol je vapnenasto tlo s mikroelementima koji daju poseban okus kupusu. U Ogulinu ima i ljetne rose, velike su oscilacije u temperaturi u jednom danu, pa obilne rose u sušnim vremenima omogućavaju biljki da preživi.