Dani draganića

Vraća se ZILIK! – 48. Zimska likovna kolonija ove godine posvećena prerano preminulom Nikoli Albanežeu

Nakon jednogodišnje stanke uzrokovane pandemijom vraća se zimska likovna kolonija – ZILIK koji ove godine ima 48. izdanje. Ipak, bit će realiziran u reduciranom obliku od 24. do 28. siječnja.

Iako neće biti Velikog ZILIK-a, domska djeca će i dalje biti u fokusu ZILIK-a jer smo pripremili bogate, maštovite i raznolike likovne radionice koje će za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi i ostale polaznike održati kvalitetni akademski umjetnici i umjetnice iz raznih dijelova Hrvatske, kažu organizatori.

Koloniju otvara mali ZILIK u 10 sati likovnom radionicom magistre edukacije likovne kulture Mirele Blažević pod nazivom “Slikarska kuharica”. Svečano otvorenje 48. ZILIK-a ove će godine biti obilježeno izložbom akademskog slikara Željka Subića pod nazivom “Vagoni – bilješka u vremenu” u ponedjeljak 24. siječnja u 19:30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. U utorak, 25. siječnja, će akademska slikarica i kiparica Andrea Cihlar održati dvije različite radionice: prijepodnevnu radionicu pod nazivom “Reljefi i konstrukcije” i poslijepodnevnu radionicu pod nazivom “Slaganje objekta”. Srijeda, 26. siječnja, rezervirana je za magistra grafike Matka Antolčića koji će održati radionicu pod nazivom “Veseli zoološki vrt”. U četvrtak, 27. siječnja, dolazi akademski slikar Damir Facan-Grdiša koji će s djecom izvesti radionicu pod nazivom “Basne”. Mali ZILIK će biti zatvoren radionicom akademske slikarice Ivane Barišić Tomšić koja je za petak 28. siječnja osmislila radionicu “Ja volim, ja želim…”. Izbornica ZILIK-a je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10 do 12h i od 15 do 17 sati izuzev petka 28. siječnja kada će biti održana samo prijepodnevna radionica.

U SPOMEN NA NIKOLU ALBANEŽEA:

48. ZILIK bit će posvećen dugogodišnjem izborniku i voditelju ZILIK-a Nikoli Albanežeu koji nas je početkom ove godine puno prerano napustio, a ostavio je iznimno značajan trag svojim djelovanjem ne samo na ZILIK, već i na kulturni i umjetnički život Karlovca.

Nikola Albaneže bio je izniman povjesničar umjetnosti, muzeolog i likovni kritičar. Krasile su ga vrline poput nevjerojatne topline, dobronamjernosti, pravednosti, poštenja, stručnosti, ali ponajviše ljudskosti. Bio je jedan od rijetkih kolega kojeg su svi poštivali i cijenili te su s njime vrlo rado surađivali. Iskreno je volio umjetnost, suvereno vladao materijom i odnosio se s maksimalnim poštovanjem prema umjetnicima i suradnicima. Zahvaljujući Nikoli Albanežeu vjerovala sam u našu struku i mogućnost promjene na bolje. Hrvatska umjetnost i kultura izgubila je velikog čovjeka i profesionalca. Počivao u miru, kaže izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol.