Dani draganića

SDP: Sve nas je manje, ali HDZ se i u ovako crnim brojkama zna pobrinuti za sebe; u dijelovima Karlovca birača ima više nego stanovnika

Sve nas je manje, ali HDZ se i u ovako crnim brojkama zna pobrinuti za sebe pa je u dijelovima Karlovca birača više nego što je stanovnika!

Poručili su to iz karlovačkog SDP-a, komentirajući rezultate Popisa stanovništva, po kojima je, između ostalog, Karlovac na broju stanovnika koji je imao, okvirno, 50-ih godina prošlog stoljeća.

U priopćenju navode:

Ovog smo petka, nakon obrađenog popisa stanovništva 2021., napokon doznali koliko nas ima u Hrvatskoj, Karlovačkoj županiji, Karlovcu, mjestu u kojem živimo. Daleko od toga da smo iznenađeni poraznim rezultatima popisa. To je, naprosto, bilo očekivano. Danas 2021. nas je u Hrvatskoj 3.888.529, 2011. nas je bilo 4.284.889, a prije trideset godina, 1991. godine, 4.784.265. U posljednjih deset godina Hrvatska je izgubila 400.000 ljudi, gotovo 10 % svoje populacije, a od 1991. godine 900.000 ili 20 % svoje populacije. Puno? Užasno puno! Usporedimo li ove podatke s gradom veličine našeg Karlovca dolazimo do strašne i porazne činjenice da je s lica Hrvatske u zadnjih deset godina zbrisano 8 gradova veličine Karlovca, a u posljednjih trideset 18 takvih gradova.

Naravno da nam za sustavno i potpuno tumačenje rezultata popisa nedostaje puno podataka, koje će Državni zavod za statistiku (DZS) tek objavljivati, da nam za to nedostaju i alati i tehnike, kao što je npr. regresijska analiza, kako bi kvantitativno (i kvalitativno) izrazili što nam se to dogodilo, ali i bez tih podataka i bez tih tehnika jedna je konstanta koja je u ovih trideset godina utjecala na ovu katastrofu koja nam se događa, a to je stranka na vlasti – HDZ. HDZ, koji u svom Makijavelističkom stilu opet želi pobjeći od odgovornosti za ovo što nam se događa pa nam premijer (iz te stranke naravno) servira nekakve šnite salame, a ministar vanjskih poslova (isto iz tog HDZ-a) kako je njemu ovdje jako dobro.

A grad Karlovac? Grad Karlovac imao je na popisu 1948. (prvi poslijeratni) 44.974 stanovnika. Popisom iz 1953. godine zabilježeno je 50.342 stanovnika, a sad imamo 49.594 stanovnika pa se, evo, po broju stanovnika nalazimo oko 1950. godine – i klizimo dalje u još ranije godine i starije podatke. To je apsolutno porazno za ovu vlast koja se jako voli hvaliti svojim rezultatima(obnova vrtića) u demografskoj politici.

A da se stranka na vlasti HDZ zna i u ovako crnim brojkama pobrinuti za sebe dovoljno govori usporedba popisa birača i popisa stanovništva 2021. godine, koja naprosto vapi za odgovorom (kojeg od njih nećemo dobiti); Kako je moguće da je na drugom krugu lokalnih izbora 2021. (dakle tri mjeseca prije referentnog datuma Popisa) u biračke spiskova bilo upisano 46.378 birača? A izbrojano je 49.594 stanovnika. Znači li to da imamo samo 3.216 maloljetnika u gradu? Sigurno ne, jer prema podacima koje je objavio DZS, 2020. je u vrtiće u Karlovcu išlo 1.565 djece, 3.758 učenika je bilo u osnovnim školama, a 3.002 učenika u srednjim školama. Njih 8.325 bez prava glasa. Ok, u srednje škole možda ne idu samo djeca iz Karlovca, ali niti sva djeca iz Karlovca nisu upisana u vrtiće.

A kad se već igramo brojkama, evo ih još malo s izbora održanih ove 2021. godine; U Ribarima, na biračkom mjesto 28, bilo je upisano 123 birača, u drugom krugu je na izbore izašlo njih 116 (94%). Kako to kad po Popisu 21. u naselju Ribari živi samo 77 stanovnika tako da je na izbor izašlo i naravno za HDZ glasalo čak 150 % birača upisanih u birački popis. Tko je glasao dva put???? Može dalje? Biračko mjesto 60, Banska Selnica u biračkom spisku je bilo 75 birača, izašlo ih je 68, a po Popisu 21. ih ima 65 – svih, uključujući i djecu. Biračko mjesto 26, Koritinja u biračkom spisku ima 131 birača, izašlo ih je 108 (82 %), a Popis kaže da to mjesto ima 86 stanovnika (?) pa je broj onih koji su izašli na izbore i glasali (pogađate za HDZ) 125 %. Kako to, kako to? Ekipa na vlasti, dakle, dobro zna kako se pobrinuti za sebe. Očito ona salama koju ovih dana reže premijer pada samo u njihov tanjur. A ako nastave ovako da se danima i tjednima unaprijed zna tko će zasjesti u koju fotelju samo zato što je „istaknuti“ član vladajućeg HDZ-a, da je uvjet napredovanje u Hrvatskoj laktarenje u HDZ-ovim stranačkim prostorijama, da možeš u školi skupljati jedinice, ići na popravne ispite pa završiti kao ministar u Zna se vladi, da možeš doktorirati opskurnim doktorskim disertacijama koje najmanje razumije onaj koji ih je pisao, crno nam se piše. Svi ćemo otići van, samo molim HDZe da nakon toga ugase svijetlo jer, kad svi odemo, neće imati za platiti struju.

Priopćenje potpisuju predsjednica karlovačkog SDP-a Dragica Malović i nezavisni gradski vijećnik Dražen Cukina.