Dani draganića

Što kažu Karlovčani na uvođenje Eura? Dio ih je zabrinut, dio optimističan

Za točno godinu dana plaćat ćemo eurima, a kuna odlazi u povijest. Dakle, danas godinu dana, kada budemo išli u dućan, plaćat ćemo isključivo eurima. Plan je da se od početka rujna ove godine istaknu cijene već tada i u eurima i u kunama. Mnogi strahuju od neopravdanog podizanja cijena. Dio Karlovčana zabrinut je što će donijeti promjena valute. Vjeruju kako će se teže živjeti.

-Za našu državu je to loše. Zato što će te imati duplo veće cijene u roku od godinu dana, a već sada su visoke cijene. Mi smo industrijski slaba zemlje, zarade su male, imamo najveće cijene u Europi, rekao je zabrinuti građanin. 

-Krasno, fantastično… Ne možeš sad živjeti s kunama, a kamoli s eurima. Svi znamo kako je bilo u Sloveniji u početku. Mislim da Hrvatska nije uopće spremna za euro, rekla je naša sugrađanka. 

Drugi dio građana ipak je nešto optimističniji. Nadaju se kako će uvođenje eura donijeti životni standard kakav je u drugim europskim zemljama. Također, ističu praktični stranu uvođenja ove valute.

-Mislim da je to dobro. Pošto je ista valuta u cijeloj Europi lakše ćemo funkcionirati, a možda ćemo i s cijenama biti na nekom normalnijem nivou, rekao je jedna muškarac. 

-Već sada baratamo s eurom i sve zaključimo s eurom, iznajmljuju stanove u eurima, gdje god dođeš računa se u eurima. Bit će nam još jednostavnije, rekla je starija žena. 

-Ja mislim da će to biti dobro iako sam ja penzioner. Ali, znate, oni se prilagođavaju svijetu, a sada koliko će to nama pojedincima i cijelome društvu koristi to bumo vidjeli, rekao je Karlovčanin. 

Što god mislili, svi se ipak nadaju kako će bolje živjeti no što žive danas.