Dani draganića

Adamec: Grad i Županija si ne smiju dopustiti neefikasnost kao za Banovinu, moraju iskoristiti EU novac; Mandić: Prijavit ćemo se na ove, ali i puno izdašnije natječaje

Ono što se državi dogodilo s bespovratnim novcem za obnovu u potresu uništene Banovine, ne smije se dogoditi Karlovcu i Karlovačkoj županiji: EU novac moraju iskoristiti.

Poručio je to vijećnik Dobriša Adamec (Možemo), naglasivši da si Grad i Županija ne smiju dopustiti neefikasnost u iskorištavanju bespovratnog EU novca kao što se dogodilo za Banovinu.

Možemo je, podsjetimo, javno pozvalo Grad i Županiju da kažu javnosti koje projekte planiraju prijaviti ili su već prijavili za sufinanciranje iz natječaja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, te drugih.

– Vidjeli smo ovaj poziv za digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju za dodjelu bespovratnih sredstava koji nas je naveo da “maštamo” što bismo sve mogli time. To je poziv kojim bi Grad Karlovac, sa svojim tvrtkama i ustanovama, mogao prijaviti više od 30 projekata da želi; isto tako i Županija. To su bespovratna sredstava u iznosu od 400.000 do 2,5 milijuna kuna po projektu. Stvarno lijepa sredstva koja bi se dalo iskoristiti i definitivno su potrebna. Ovaj natječaj je otvoren do 28. veljače i želimo malo i “gurnuti” upravu da napravi nešto po tom pitanju, kazao nam je Adamec.

Ono što se državi dogodilo s povlačenjem bespovratnog novca za obnovu potresom uništene Banovine, po njegovim riječima, Gradu i Županiji se ne smije dogoditi.

– Istovremeno čitamo u nacionalnim medijima o ovoj katastrofi s bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti, ni jedna kuća obnovljena nije, a vrijeme prolazi… Grad Karlovac i Karlovačka županija si nikako ne smiju dopustiti takvu neefikasnost kakva se vidi s ovim sredstvima za Baniju. Pitamo tijela u Gradu i Županiji da nam pokažu koliko projekata će prijaviti, koji su to projekti, koliko je, zapravo, efikasno do sad oo povlačenje sredstava, naglasio je Adamec.

A planiranje je i inače, po njemu, slaba točka trenutne uprave pa tako “gradonačelnikov provedbeni program do 2025. ” još čeka.

– Građani trebaju znati što se planira raditi idućih nekoliko godina, koji su to projekti koji se planiraju, za koje se traže sredstva, koji će napraviti od Karlovca mjesto za bolji, ugodniji, siguran život. Građani imaju pravo znati, napomenuo je Adamec.

Gradonačelnik Damir Mandić odgovorio je kako je Karlovac među pet gradova u Hrvatskoj koji je povukao najviše EU sredstava. Posvećeni smo povlačenju EU sredstava, rekao je.

– Povlačili smo sredstva od Poduzetničke zone Gornje Mekušje, do vrtića u Mahičnu i rada vrtića, za prehranu u školama, asistente u školama… Realiziraju se projekti europskim novcem: Edison, Aglomeracija, Tesla… Kao Grad smo maksimalno iskoristili mogućnosti koje su nam se otvarale, izjavio je Mandić.

Poziv Možemo da kažu javnosti koje prijekte prijavljuju, ocijenio je, ima političku logiku. No, i dodao da su njihovi vijećnici imali uvid u gradski proračun za ovu i projekcije za iduće godine, “uostalom nisu bili protiv, nego suzdržani pri njegovu usvajanju”.

– Komunicirali smo to više puta, mislim da su ti podaci vani, ali naravno da ćemo o tome više govoriti narednih dana jer sada jesu ti natječaji. Na neke objavljene ćemo se javiti s nekim projektima, ali to nisu natječaji koje čekamo: mi čekamo puno izdašnije pozive jer smatramo da je to korak dalje u povlačenju EU sredstava gdje ćemo moći realizirati neke projekte koji su puno zahtjevniji financijski u odnosu na ove natječaje koji su objavljeni, rekao je Mandić.

Dodao je da se očekuju natječaji u sklopu ITU mehanizma i najavio da će na objavljene natječaje Grad Karlovac prijaviti već pripremljene projekte. Od onih u školstvu do sportskih.

– U sklopu poziva koji su sad objavljeni, a već je pripremljena dokumentacije, prijavit ćemo energetsku obnovu objekata koji su zaštićena kulturna dobra, dio JVP, na NPO ćemo se prijaviti za izradu natječaja za Geotermiku, odnosno, master bazu koja je vezana uz digitalizaciju poslovnih procesa Grada, kod Ministarstva turizma ćemo prijaviti završetak Streljane. Ono što iščekujemo i to su natječaji koji nas najviše zanimaju su za osnovnu školu i vrtić u Luščiću, vrtić u Rečici, energetsku obnovu Sokolskog doma i ŠSD Mladost, najavio je Mandić.

I dok je Mandić naveo odmah što priprema ili je pripremio Grad, Županiji je trebalo gotovo 24 sata da nam odgovori. Pripremaju projekte.

– Temeljem upita vezanog za Javni poziv u okviru Nacionalnog plana oporavka, u sklopu kojeg se sufinancira izrada projektno tehničke dokumentacije za projekte digitalne i zelene tranzicije, Karlovačka županija radi na pripremi projekata.
Nastavno na objavljen poziv, JURRA je organizirala on line radionicu za sve potencijalne prijavitelje sa područja Karlovačke županije, na kojoj je bilo ukupno 39 sudionika, što je pokazatelj velikog interesa. Na radionici su pojašnjene odredbe poziva te su kroz raspravu, razjašnjene nejasnoće vezane uz poziv. Karlovačka županija pripremila je nekoliko kvalitetnih projekata, a kako je rok prijave 28.02., prijedlozi još uvijek stižu, tako da je rano govoriti o konkretnim projektima koji će biti odabrani za prijavu. Karlovačka županija biti će prijavitelj na 2 projekta (maksimalno koliko je moguće) te također i partner na 2 projekta, kazali su u Županiji.