Dani draganića

Obnova nakon potresa u Karlovcu – 40 zahtjeva za obnovom – najveći dio oštećenja odnosi se na dimnjake

Zgrade u Karlovcu koje su stradale u potresu, a kojima upravlja Inkasator, nešto više od godinu dana nakon – su u dobrom stanju, ocjenjuje direktorica gradske tvrtke Andreja Barberić.

U samom početku bilo je oko 180 zahtjeva za sanacijom i novčanom pomoći. Međutim, nakon pregleda statičara, jedan dio zgrada dobio je zelene naljepnice i nisu imali pravo na novčanu pomoć. One zgrade koje su mogle dobiti pomoć su odustale.

Najveći dio je odustao zato što su suvlasnici procijenili da bi sama administracija i zahtjevi koje su trebali ispuniti bila znatno složenija i financijski neisplativa u odnosu na onaj dio koji bi dobili kao novčanu pomoć, kaže Barberić.

Ostalo je 40 zgrada koje u podnijele zahtjeve za obnovom. Izvršene su sanacije, na nekima još traju radovi, a za neke, koje nisu useljive, treba suglasnost nadležnih institucija. Najveći dio oštećenja odnosi se na dimnjake koji su uslijed pada oštetili dio krovišta.

Ima i dio oštećenih zabatnih zidova. Međutim, imamo 5,6 zgrada gdje je narušena statika objekta. Iako, većina tih objekata nije nesigurna za život, zaključuje Barberić.

Cijeli razgovor s direktoricom Inkasatora pogledajte u emisiji Intervju tjedna u petak, 21. siječnja, od 20:40 sati u programu TREND TV-a.