Život u Domu za starije: „Svega imamo, samo nam dečki fale!“

Mnoge starije osobe u današnje vrijeme suočene su s time da se o njima nema tko brinuti jer djeca i unuci imaju svoje živote. Svakodnevna skrb tijekom 24 sata ne može biti shvaćena olako. Unatoč tome što nisu svi nemoćni, zrele godine podrazumijevaju niz poteškoća i mogućih opasnosti. Znaju to dobro korisnici jednog obiteljskog doma u okolici Ozlja.

Iako imaju niz zdravstvenih poteškoća, nedostaje im njihov dom i obitelji, korisnici Doma u Svetičkom Hrašću zadovoljni su skrbi koju imaju. U poznim su godinama, ali humor ih nije napustio. Pitali smo ih kako im je u Domu i kako provode umirovljeničke dane.

Meni je odlično, meni je dobro za sada, ja nemam što prigovarati, dečki nam jedino fale. Ostala sam sama, muž mi je poginuo, otac umro i kćer također, a ja onda ovamo. Nije mi sjajno, mnogo puta su suze na očima. Imam kuću, ali, ne smijem se ni sjetiti, kaže korisnica Doma Ljubica Šimičak.

Sličnu životnu priču ima i Janja Fric.

-Tako sam i ja došla u Dom jer nemam s kim biti doma. Imam tri kćeri, muž mi je poginuo, djecu sam othranila i školovala, djeca otišla svatko sebi, a ja nemam s kim biti doma. A meni treba neka posluga, jesti moram, treba počistiti. Njih tri su odlučile da mene daju u dom.

Zadovoljni su sa svime što u ovom obiteljskom domu imaju, ali vlastiti dom i obitelj uvijek nedostaju pa tako i Katici Milačak iz Kupinečkog Kraljevca.

Doma nemam s kim biti. Umrla mi je kćer u 49. godini života, sin mi je umro kad je bio 21 godinu, a unuci…oni moraju ići na posao, oni su oženjeni, imaju djecu. Sa mnom nema tko biti, a ja nisam sposobna biti sama. Ja padnem bilo gdje i više se ne mogu ustati. Moram imati uza se nekog tko me pazi, a takvog nekog je teško naći na selu i onda sam bila prisiljena ići u dom.

Fizičku i emocionalnu bol lakše je podnijeti uz razumijevanje onih koji se brinu o njima. Neizostavan faktor kvalitete života je i dobro društvo, a ovdje nikad nije dosadno. Tako je i Anton Juran zadovoljan, iako je jedini među ženama. Unatoč problemima, tuzi za najmilijima i strahu od neizvjesnosti, ljudi se ovdje nerijetko našale, a da im dani života u starosti proteknu što lakše, brinu vlasnici Doma u kojem borave.

Više o temi skrbi o starijima donosimo sutra u 16 i 10 u emisiji Ravnopravni u kojoj gostuje predsjednica Udruge starKA i vlasnica obiteljskog doma za starije Sabina Angelina Latin.