Ozaljska Azelija cijenu odvoza otpada želi povećati za 80 posto, povećanje izvjesno i u karlovačkoj Čistoći

Početkom Nove godine krenule su rasti i cijene proizvoda i usluga. Tako je i ozaljska tvrtka Azelija Eko odlučila povećati cijenu usluge odvoza otpada, a slična sudbina smiješi se i Karlovcu.

Porast cijena usluga odvoza otpada od 80 posto bio je u planu ozaljskoj Azeliji. No Povjerenstvo Potrošača javnih usluga odbilo je prijedlog.

-Mi smo imali sjednicu za Potrošače javnih usluga u petak u Ozlju. Direktor Azelije gospodin Cigić je predložio svoj prijedlog povećanja cijena, mi kao Povjerenstvo smo to odbili, odnosno poslali smo na doradu. Ja osobno smatram da je 80 posto poskupljenja stvarno jako puno za bilo koga, pogotovo za sve građane grada Ozlja, rekla je  Marina Novaković Matanić, članica povjerenstva i Predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Korana. 

Povjerenstvo je tražilo podatak koliko je tvrtka uštedjela operativnih troškova, sada čekaju obrazloženje i nadaju se kako će porast cijena biti nešto manji nego što je prvotno planirano. Uz to rastu cijena i dimnjačarskih usluga.

-Traže poskupljenje, čak u nekim uslugama od 200 do 500 posto. Iako je kod dimnjačarskih usluga nešto specifično jer su oni deficitarno zanimanje, njih ima jako malo i stvarno dugo nije bilo poskupljenja, sada tu treba  naći omjer u sredini i naći pravu cijenu, rekla je Novaković Matanić.

FOTO: Facebook/Čistoća

 

Uskoro se očekuje i rast cijena usluga karlovačke Čistoće. Ovog tjedna trebala bi biti javno dostupna odluka Čistoće, pa će se znati o kolikom povećanju je riječ.

-Mi očekujemo da će sigurno doći do poskupljenja u Karlovcu, prvo će odluka na savjetovanje, građani će moći davati svoje prijedloge, nakon toga će ponovno proći proceduru na savjetu za potrošače. U kojem omjeru će se povećati cijena usluge dok ne vidimo prijedlog, teško mi je govoriti unaprijed, ali sigurno će doći do poskupljenja. 

Zbrinjavanje otpada je skup sport, stoga Novaković Matanić potiče građane da budu odgovorni i razdvajaju otpad. Rješenje vidi i u donošenju novih uredbi od strane Vlade i zaustavljanje novog zakona, no nije vjerojatno da će se to dogoditi, govori.