KABA

Filmkubator – novi projekt kojeg provodi Izvan fokusa u partnerstvu s Kinoklubom Karlovac i Foto video klubom Kutina

U Centru za mlade predstavljan je projekt Filmkubator. Cilj projekta je doprinos osnaživanju organizacija civilnog društva koje djeluju na području audiovizualnih i digitalnih medija za pokretanje zajednice kroz zapošljavanje. Projekt će se provoditi kroz razdoblje od godinu dana, od 20. prosinca 2021. do 20. prosinca 2022. Nositelj projekta je Izvan fokusa, a partneri na projektu su Kinoklub Karlovac i Foto video klub Kutina. Ukupna vrijednost projekta je 469.308,00 kn sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Učinkoviti ljudski potencijali te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Cilj projekta je jačanje, unaprjeđivanje i mobiliziranje organizacijskih i apsorpcijskih kapaciteta udruga za razvoj i pokretanje inovativnih modela rada i inicijativa na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Kroz projekt će, osim zaposlenih u organizacijama nositelja projekta i partnera projekta biti uključeni i učenici te 15 volontera s područja Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Projekt se sastoji od 3 ključna seta aktivnosti koje će se provoditi za vrijeme trajanja projekta.

Kroz prvi set aktivnosti će se prijavitelj i partnerske organizacije pohađati dvije edukacije o menadžmentu volontera i upravljanju organizacijama nakon kojih će biti spremniji za provedbu programa i aktivnosti koje su od važnosti za lokalnu zajednicu. Drugim setom aktivnosti radit će se na dizanju svijesti javnosti o dvostrukoj tranziciji i krizi kroz koju djeca i mladi danas prolaze (kriza odrastanja u post pandemijskom okruženju i šira društvenozdravstvena kriza) kroz umjetnički izričaj. U ovoj aktivnosti provest će se edukacija o izradi dokumentarnih filmova, radionica prijenosa znanja za djecu i mlade, a mladi će snimati video uratke koji će zajedno činiti formu dokumentarnog filmskog uratka „Vremenski inkubator“.

Kroz aktivnost 3 izradit će se 15 audio lekcija vezanih uz srednjoškolsku lektiru te sadržaje društveno – humanističkih nastavnih predmeta u formi podcasta koji će biti postavljeni na internetsku platformu. Ovom aktivnošću direktno doprinose rješavanju krize dostupnosti obrazovanja, jer nastavne sadržaje prilagođavaju u format koji je jednostavan za korištenje.

omicron