U Ekonomsko-turističkoj školi izgrađeno dizalo prilagođeno osobama s invaliditetom

U Ekonomsko-turističkoj školi u Karlovcu završen je projekt izgradnje dizala prilagođenog za osobe s invaliditetom i unutarnje uređenje. Projekt je vrijedan 955 tisuća kuna. Školu pohađa troje učenika s invaliditetom i jedna nastavnica kojima će ovo dizalo biti od velike pomoći, istaknula je ravnateljica Lidija Mikšić koja se zahvalila projektantima i izvođaču radova te Karlovačkoj županiji.

Izvođač radova na dizalu je tvrtka GIPS MONT a tvrtka ARHING je projektirala i vršila nadzora.

Za početak smo izveli izmještanje sanitarnog čvora tako da nastavnici i djelatnici škole imaju odvojene muško ženske sanitarije. Najveći dio posla je izveden na dizalu koji je izveden sa sedam stanica, ulaza/izlaza jer je škola izrađena sa polukatovima. Standardnih je dimenzija za osobe s invaliditetom, rekao je Ervin Beljan, šef gradilišta na izmještanju sanitarnog čvora i ugradnji dizala.

Dizalo je došla pogledati zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

– To je jedina škola na području Karlovačke županije koja ima učenike s invaliditetom kojima je potrebno ukloniti barijere kako bi mogli koristiti sve potrebne prostore u ovoj zgradi. Osim ovog projekta Karlovačka županija brine i o ostalim školama. Na području Ogulina se u ovom trenutku raspisuje treća faza izmjene stolarije u Obrtničko-tehničkoj školi, blizu 2 milijuna kuna ukupne vrijednosti, spreman je projekt energetske obnove u Gimnaziji u Ogulinu kao i u Šumarskoj školi. Čekamo natječaj na koji ćemo prijaviti te dvije škole. Svaki tren očekujemo raspisivanje natječaja za izmjenu krovišta kod učeničkog doma u Ogulinu. Energetski je obnovljena Prirodoslovna škola no međutim sada su u tijeku radovi postavljanja podloge za hidroponski uzgoj. U ovoj školi su završene sve potrebne investicije za kvalitetan rad učenika. Preselili smo MIOŠ na novu lokaciju i energetski obnovili s 13 i pol milijuna kuna. Završili smo idejni projekt dogradnje te škole s dvodjelnom sportskom dvoranom, smještajem učenika sa 60-ak kapaciteta, gdje želimo privući djecu iz ostalih županija. Želimo proširiti kabinete u Industrijsko- obrtničkoj školi zajedno s kuhinjom i blagavaonom. U Slunju je dokupljena jedna zgrada koja će omogućiti proširenje obrtničkih programa na području Slunja i ujedno je osigurano 200 tisuća kuna za program Tehničara video igara za koji očekujemo od ministarstva da nam odobri taj program. Ostaje nam Medicinska škola koja je veliki izazov s 13 razrednih odjela, 6 učionica i djeluje na dvije lokacije, u Gimnaziji i na području Medicinske škole. Očekujemo da će nam jedan dio investicije prihvatiti Fond solidarnosti, ispričala je zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Ekonomsko-turističku školu Karlovac pohađa ukupno 265 učenika.