Gradski odjel riješio 1900 zahtjeva i pripremio sve za izmjene i donošenje prostornih planova – ŠRC Korana imat će leptirarij

Desetero zaposlenih u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja lani je riješio 1900 zahtjeva, pripremao prostorne dokumente, pomagao Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo, a ove godine, između ostalog, čekaju ga cjelovite izmjene Prostornog plana grada Karlovca i GUP-a, te PUP Luščić i ŠRC Korana.
Kazala je to na današnjoj pressici pročelnica Vesna Ribar, podsjetivši da Odjel od 2015. postupke vodi digitalno, što im je i u ovo pandemijsko vrijeme omogućilo da izdaju sve tražene dozvole i dokumente.

– Zaprimljeno je 1.470 akata, upravnih postupaka kroz e-dozvolu. Imamo e-dozvolu, što su upravni postupci, te neupravne, koji idu kroz e-pisarnu. Nekih 1.900 zahtjeva je ušlo u naš odjel. Od toga, izdali smo 209 građevinskih dozvola, uporabnih dozvola 356, navela je Ribar.

Odnosile su se na objekte za koje postoje građevinske dozvole, dok uporabne vlasnici do tada nisu vadili. Za novoizgrađene objekte izdano je 36 uporabnih dozvola, te 33 potvrde glavnih projekata, 148 prijava početka građenja, 15 lokacijskih dozvola.

Odrađene su i pripreme za donošenje bitnih gradskih prostornih dokumenata, odnosno, IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana Karlovca.

– Inicirani su interesom naših građana i investitora koji trebaju realizirati svoje projekte. A i protek vremena, od 2007., odnosno, 2011., nakon čega su bile dvije ciljane izmjene, sada se ide u cjelovite izmjene ova dva plana, najavila je Ribar.

U Odjelu rade i na nizu dokumenata pratećih ovim planovima, a idući mjesec, te u ožujku, Gradsko vijeće treba usvojiti urbanističke planove uređenja Luščića i ŠRC-a Korana. Predviđaju zanimljive sadržaje u tim dijelovima grada, primjerice pored Korane – leptirarij.

– Tu je uređenje mreže javnih šetališta, čija se struktura formira kroz zelene otoke s pojedinačnim sadržajima uokvirenim hortikulturnim rješenjem, fuzije šume i botaničkog vrta uz rijeku Korane. Površine zelenih otoka bit će za sportsko-rekreativne sadržaje, suhe i mokre sportove, otvorene i zatvorene, igrališta, dvorane, znanstveno-edukativne, kulturne sadržaji. Leptirarij je planiran po tematskim značajkama znanstveno-edukativnog i kulturnog centra, te prateći turističko-ugostiteljski sadržaji, otkrila je Ribar.