Dani draganića

Karlovački pročistač uklanja koronavirus iz otpadnih voda

Vrlo je mala mogućnost da ćete se zaraziti korona virusom u kontaktu s otpadnim vodama ili konzumacijom školjkaša, zaključak je najnovijeg istraživanja iz 2021. godine koje je predvodio dr. Dragan Brnić s Hrvatskog veterinarskog instituta.

Jedan od suradnika na ovom projektu je i Dario Štefanac, voditelj Odjela uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i crpnih stanica u Vodovodu i kanalizaciji Karlovac.

-Mi koji živimo u gradu na četiri rijeke, možemo biti mirni. Naime, istraživanje je pokazalo da uređaji trećeg stupnja pročišćavanja, kakvog u Karlovcu imamo preko 10 godina, učinkovito i u potpunosti uklanjaju virus COVID-19 iz otpadnih voda. Istraživanje je provedeno na devet uređaja u sedam gradova Zagrebu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Karlovcu, Zadru i Splitu. Virus je u potpunosti uklonjen na uređajima u Karlovcu, Slavonskom Brodu, Koprivnici i Vinkovcima. Inače, istraživanje pojavnosti ovog virusa u otpadnim vodama postaje iznimno važno jer se smatra da je na taj način moguće dokazati rastuću incidenciju bolesti COVID-19 čak 1-3 tjedna prije pojave u populaciji ljudi, kazao je Štefanac.

Istraživanje je tijekom ovom mjeseca u digitalnom izdanju objavljeno u prestižnom  znanstvenom časopisu Environmental Research.

Više o samom istraživanju i drugim otkrivenim zanimljivostima možete doznati na poveznici gdje je originalni tekst dr. Brnića i suradnika, čije će tiskano izdanje u časopisu Environmental Research ugledati svjetlo dana 1. svibnja 2022.godine.