Dani draganića

I u Karlovcu cijene nekretnine nikad više: Prije godinu stan 950 eura po kvadratu, danas 1.200

Cijena nekretnina otišla je u nebo. Stanovi u Karlovcu čija je vrijednost bila nešto veća od 900 eura po kvadrata sada se na tržištu nude i za 1.200. Cijena novogradnje dosiže cijenu i do 1.850 eura po kvadratu. Provjerili smo što je uzrokovalo nagli porast cijena nekretnina i nazire li se kraj drastičnog poskupljenja.

Inflacija je zahvatila sve segmente života. Od porasta cijena prehrambenih proizvoda, pa do rasta cijena nekretnina. Ulaskom u pandemiju počela je rasti cijena građevinskog materijala, što se automatski odrazilo na nikad višu cijenu nekretnina.

-Naša firma se uglavnom bavi montažom gips kartona i tu je poskupljenje gips kartonske ploče išlo od 20 do 25 posto, profili oko 60 posto, izolacije oko 30 posto i pomoćni pribor negdje oko 30 posto što je jak visoka brojka. Građevinsko željezo je gore išlo 70 do 80 posto, osb ploče i građa- daska, letve, grede, to gotovo 100 posto, rekao je Miroslav Šapina, Direktor tvrtke VB inženjering.

Tako se rast cijena novogradnje može prepisati ovom velikom poskupljenju, kakvog građevinari ne pamte, ali i novim trendovima u gradnji.

-Treba uzet u obzir da se u zadnje vrijeme grade kvalitetniji stanovi, koriste se novi materijali i kvalitetnija oprema i to je jedan segment zašto je kvadrat stana skuplji, kazao je Šapina. 

U agencijama nekretnina ističu kako su cijene počele rasti nakon lockdowna, odnosno pandemije Covid 19, ali i potresa koji je prvo pogodio Zagreb, Banovinu, a koji je posljedice ostavio i na Karlovačkom području. Upravo nakon ovih, za život ugrožavajućih situacija, rastu cijene kako stanova tako i kuća.

-Kuće su uvijek bile obezvrijeđene, sada se nalazimo u jednom trenutku u kome ste prošle godine mogli naći kući 250 eura po kvadratu i to je bila jedna vrlo solidna kuća, danas vam ta ista kuća vrijedi 600 do 700 eura po kvadratu. Jeli to sad pametno ili ne, za Karlovac i za naše tržište, ne znam, jer mi zapravo nemao kupce koji mogu podnest te cijene, rekla je Yolanda Gregorio Vrnoga, iz Arca Global nekretnina. 

No, usprkos visokim cijenama nekretnine se kupuju, pa tako i grade. Posljednjih 30-ak godina nije te toliko gradilo koliko zadnje dvije, tri godine, govori vlasnica agencija nekretnina. No ne zna dokad će to trajati.

-Ovo što meni nije logično je da ljudi kupuju sada dok je tako skupo, a ova skupoća mi je apsolutno nenormalna. Kad se prisjetim kako je bilo 2007. i kako smo ušli u recesiju 2008. vidim jako sličan scenarij. Koliko će taj balon izdržati prije nego što pukne, zbilja ne znam, istaknula je Gregorio Vrnoga. 

Vrijeme će pokazati hoće li cijene nekretnina padati kao što su i pale nakon ekonomske krize 2008. ili su sadašnje cijene novi standard za nekretnine.